Met ‘Flop’ aan de kant is er weer hoop in Bloemendaal

Floris Jan Bovelander won op zijn tweede dag als tijdelijke hoofdcoach van Bloemendaal de eerste play-offwedstrijd tegen Rotterdam. „Ik wil de boel op scherp zetten.”

Floris Jan Bovelander: „Het is een mooie uitdaging voor twee weken. Ik denk dat het beter kan.” Foto Bas Czerwinski

Floris Jan Bovelander heeft het niet eens over betaling gehad. Het leek hem wel mooi en grappig hoofdcoach van de hockeyers van Bloemendaal te zijn, zeker bij de play-offs om de landstitel. Lachend: „En ik neem aan dat ik straks mag meedelen in de bonussen.”

Bovelander, ‘Flop’ in hockeykringen, kon de lokroep van zijn oude club niet weerstaan, toen hij dinsdag werd gevraagd als tijdelijke opvolger van de maandag ontslagen Dave Smolenaars. Hij speelde vijftien jaar in het oranje clubtenue en won zes landstitels. Enkele van de huidige spelers hadden bij het bestuur aangedrongen op zijn aanstelling. „Het is een mooie uitdaging voor twee weken. Ik denk dat het beter kan.”

Bovelander had slechts moeite met het passeren van zijn oud-ploeggenoot Smolenaars. „Dave was teleurgesteld toen ik hem belde. Hij had gehoopt dat ik hem meer zou hebben gesteund. Dat ik ‘nee’ zou hebben gezegd, omdat de club in zijn ogen heeft gefaald. Het lijkt me beter als ik me daar nu niet over uitlaat.”

Het vertrek van Smolenaars, die dit seizoen slechts twee van de acht topwedstrijden wist te winnen, ligt gevoelig op ’t Kopje. Joof Verhees, commissaris tophockey, wil wachten met volledige openheid tot na de play-offs en ook de spelers van de vicelandskampioen willen het niet over de trainerswissel hebben. Tim Jenniskens: „Sorry dat ik even niks heb, dat begrijp je toch wel.”

Bloemendaal leek zondag de play-offs mis te lopen na een competitienederlaag tegen Kampong. Aangezien HGC in de slotminuut gelijk maakte tegen Pinoké, werd de zo trotse club toch nog vierde. Verhees besloot na een gesprek met Smolenaars in te grijpen. „Het materiaal is goed, zoals ze in het voetbal zeggen. Toch speelde de ploeg niet meer naar zijn mogelijkheden. Dat heeft niet alleen met uitslagen te maken, ook hoe spelers op het veld staan en wat ze uitstralen. Het sprankelende spel ontbrak, het vertrouwen.”

De voormalige Bloemendaal-coaches Michel van den Heuvel en Max Caldas stonden op het lijstje als opvolgers voor Smolenaars, maar waren niet beschikbaar. Het werd clubicoon Bovelander, nu vader en eigenaar van een bedrijf in hockeykampen en -clinics. Verhees: „Flop kent de club goed, de ploeg redelijk goed en heeft een imposante carrière.”

Bloemendaal heeft met Bovelander ook een risico genomen. Hij is olympisch- en wereldkampioen, maar had daarna in het tophockey slechts een rol als assistent-trainer van toenmalig bondscoach Joost Bellaart. Bovelander vertrouwt op zijn hockeyverstand. Hij koos voor voormalig eerste elftalspeler Andy Citroen als assistent en liet zich gisteren souffleren door de geblesseerde aanvoerder Teun de Nooijer, met wie jaren samen speelde.

Vanaf zijn aantreden voerde Bovelander deze week vooral gesprekken met de hockeyers. „We hebben met de groep bij elkaar gezeten en een plannetje gesmeed. Ik hoop dat ze beseffen het met elkaar te moeten doen. Ze hebben een tikkeltje geluk dat ze hier nog staan, misschien wel twee tikkeltjes. Deze mogelijkheid kunnen ze niet voorbij laten gaan.”

Sprankelend speelde Bloemendaal niet. Rotterdam, dat drie Nieuw-Zeelandse internationals miste, kreeg zes strafcorners. Roderick Weusthof stuitte op doelman Jaap Stockmann. Eby Kessing bezorgde Bloemendaal vlak voor tijd de 1-0 zege.

Is er sprake van een Flop-effect? Bovelander was slechts opgelucht. „Ik had het idee dat ik goede koppies zag bij het inlopen, maar de wedstrijd was saai. Het zou leuk zijn als we zaterdag wat makkelijker spelen. Ik wil de boel op scherp zetten. Het liefst ben ik over vier wedstrijden landskampioen.”