Merkel: Oekraïne is een dictatuur vergelijkbaar met Wit-Rusland

Angela Merkel vandaag tijdens haar toespraak in het Duitse parlement, waarin ze fors uithaalt naar de regering van Oekraïne. Foto AP / Michael Sohn

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft hard uitgehaald naar de regering van Oekraïne, één van de twee gastlanden van het EK Voetbal volgende maand. Merkel zei dat de bevolking van de Oekraïne onder “dictatuur en repressie” leeft, vergelijkbaar met de situatie in buurland Wit-Rusland.

Merkel deed haar uitspraken vandaag in het Duitse parlement. De harde woorden van Merkel over de regering van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj staan in verband met de vermoedelijk slechte behandeling van Joelia Timosjenko, de Oekraïense oud-premier die een gevangenisstraf van zeven jaar uitzit wegens ambtsmisbruik.

Druk op Oekraïne verder verhoogd in aanloop naar EK Voetbal

De politieke situatie en detentie van Timosjenko zorgen de laatste weken voor veel ophef. Zo dreigden de overheden van onder meer Nederland, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Tsjechië, Estland, Letland en Slovenië vorige week al met afzegging voor het EK.

Merkel lijkt dus vandaag de druk nog wat verder op te voeren. Een vergelijking met Wit-Rusland is niet mals. Dat land wordt doorgaans bestempeld als de ‘laatste dictatuur van Europa’. Tegen het land van president Loekasjenko heeft Europa de afgelopen jaren strenge sancties ingesteld. NRC-correspondent in Duitsland Joost van der Vaart zegt:

Merkel verhoogt de druk. Zij solidariseert met Timosjenk en wil duidelijk maken dat, als de Oekraïne ooit serieus iets wil met Europa, het land de mensenrechten moet respecteren en staatsrechtelijk orde op zaken moet stellen en zich moet opstellen als een soort semi-Europees land.”

Duitsland wil Timosjenko behandelen - afgewezen door Kiev

Timosjenko beëindigde gisteren een hongerstaking, die zij drie weken eerder was begonnen uit protest tegen de behandeling die haar in detentie ten deel valt.

De oud-premier werd diezelfde dag in het ziekenhuis door Duitse artsen behandeld aan een ernstige rugaandoening. De regering in Berlijn bood daarop aan Timosjenko in Duitsland te behandelen, maar dit werd door Kiev afgewezen.

De aandacht in Duitsland voor de zaak van Timosjenko, en vooral ook de aandacht die Merkel er aan geeft, is volgens Van der Vaart overigens wel op zijn minst deels ingegeven door pragmatische overwegingen. Hij zegt:

“De aandacht die Merkel aan de Oekraïne besteedt, wordt hier door sommige mensen ook wel afgedaan als electoraal tamboereren. Zondag zijn er heel belangrijke deelstaatverkiezingen en Merkel wil in dat kader natuurlijk graag in het nieuws komen als een politica die opkomt voor de mensenrechten. Dat speelt misschien geen hoofdrol, maar zeker wel een rol.”