Mannen met voorbeeldfunctie

Het gaat niet goed met de homo en dus droeg Linda haar steentje andermaal bij aan diens emancipatie. En ook Rafael kreeg een glossy.

Het is Linda de Mols vierde L’Homo – de eerste was in 2009 met Arie Boomsma, weet u nog wel? – en nu staan twee tongzoenende mannen voorop: hetero’s Thijs Römer en Tygo Gernandt. Een afzichtelijke foto, maar dat mogen we van Linda niet zeggen. „Ja inderdaad”, schrijft ze, „de kus van Thijs en Tygo is behoorlijk in your face, maar als homofoob Nederland daaraan went, is de normale begroetingskus of omhelzing van twee homo’s wellicht minder aanstootgevend.” Met zo’n statement is de discussie doodgegooid, want het dient een hoger doel. Maar hoe vaak zien we twee tongen van een heterostel op een cover?

De Mol geeft een schokkende stand van zaken van het Nederland van nu. Ze vertelt over de vele negatieve reacties na een vrijscène van twee jongens in GTST. Ze heeft het over de ‘weigerambtenaar’. En omdat er nog altijd taboes zijn, maakte ze weer een L’Homo. Met een fotoreportage van acteur Manuel Broekman (25), ontbloot bovenlijf, hand in z’n broek. Zelf zegt hij: „De focus lag voor mij niet op het geile, maar als mannen zich erop willen afrukken, doen ze dat maar lekker.” Verder een aangrijpend verhaal van een Iraniër, die in Nederland kon zijn wie hij was. „Voor het eerst stapte ik een gaybar binnen. Iedereen was zo vrolijk. Het was een van de mooiste avonden van mijn leven.” Maar nu, terug in Iran, moet hij weer doen of hij hetero is. Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra vertelt over zijn coming out. Paul Haenen interviewt Carlo Boszhard, die als kind werd gepest om zijn geaardheid. „Het was zo erg dat ik moest huilen in de klas.”

Extra’s zijn te zien via een smartphone-app. Zo geeft een stukje over XXL-condooms een foto van pornoacteur Mukhtar Safarov. Pas op, het is een, tja, hoe zeg je dat netjes, foto in vol ornaat (een erectie van „maar liefst” 25 centimeter). De tekst bij een filmpje: „Over sommige video’s moet je niet te veel zeggen, daar wil je gewoon alleen maar naar kijken. Zeker wanneer het kruis van Manuel Broekman de hoofdrol speelt.” Lag de focus dan toch op het geile? Boszhard zei nog tegen Haenen: „Ik vind het zo jammer dat homoseksualiteit heel vaak alleen om seksualiteit draait.”

Na het blad over homo’s het blad over Rafael van der Vaart. Voor een biografie vond de voetballer van 29 het „nog veel te vroeg”, schrijft hij. Maar een egoglossy kon blijkbaar al wel.

De eerste Rafael verscheen vorige week en is een soort minibiografie. Eva Jinek interviewde Van der Vaart. Hij vertelt haar dat hij zich pas laat realiseerde dat hij een voorbeeldfunctie heeft. Zoontje Damián, nu 5 jaar, zag een oude wedstrijd op tv waarin Van der Vaart een klap aan een tegenstander gaf. Papa, wat doe jij daar, vroeg hij geschrokken. „Ik ben me er steeds meer van bewust hoe Damián naar me kijkt, maar ook andere kindjes.”

We lezen over Van der Vaarts lievelings-tv-programma (Familiediner) en over zijn vrouw, de mooie Sylvie van der Vaart (34) – met grote foto’s. We kijken binnen in huize Van der Vaart te Londen en hé, weer Sylvie, nu in Hunkemöller-bikini. Rafael spreekt met (bijna-buurman) Boris Becker en we zien Damián in een minimodereportagetje. Ook veel voetbal: Dennis Bergkamp, Gregory van der Wiel, Henk Spaan over Rafael in Oranje.

Rafael bevat niet alleen Rafaellaria. Er zijn portretten van succesvolle Poolse en Oekraïense immigranten, vanwege het naderende EK. Een verhaal over acteur Cees Geel. Van der Vaart die een middagje dolt met Ali B. En achterin het blad nog een ‘gewone’ modereportage – het blijft een glossy. Leuk voor vrouwen (die het kopen) én voor mannen (die van voetbal en mooie vrouwen houden). Homo’s mogen het vast ook lezen.