Litouwer in roze trui na tijdritzege Garmin

Wielerploeg Garmin-Barracuda heeft gisteren de ploegentijdrit in de Giro gewonnen. De Amerikaanse formatie reed de 32,2 kilometer in en rond Verona in een tijd van 37.04 minuten. Door de dagzege van zijn ploeg veroverde Litouwer Ramunas Navardauskas de roze leiderstrui op de Amerikaan Taylor Phinney, die met BMC op een halve minuut tiende werd.

Navardauskas is vandaag in de leiderstrui van start gegaan tijdens de vijfde etappe van Modena naar Fano over 199 kilometer. Hij heeft een voorsprong van tien seconden op zijn ploeggenoten Farrar en Robert Hunter.

Nooit eerder veroverde een Litouwer een leiderstrui in een grote ronde. Landgenoot Raimondas Rumsas won in 2000 de Ronde van Lombardije en werd derde in de Tour de France van 2002. Zijn vrouw werd een dag na aankomst in Parijs in haar bestelauto aangehouden met een lading epo en andere dopingmiddelen. Het echtpaar moest een celstraf uitzitten.

In de ploegentijdrit van de Giro werd de ploeg Katusha gisteren op vijf seconden tweede. Astana en Saxo Bank eindigden in 37.26 op een gedeelde derde plaats. De favorieten Ivan Basso en Fränk Schleck hielden de schade beperkt. Basso gaf met Liquigas 26 seconden toe op het winnende Garmin, Radioshack was twee seconden langzamer.

Rabobank was de beste Nederlandse formatie, maar stelde ook volgens de eigen ploegleiding teleur. De bankiersploeg kwam als vijftiende over de streep, op iets meer dan een minuut van Garmin.

„Wij dachten dat de top tien haalbaar was, maar als je al na acht kilometer een renner kwijtraakt en binnen enkele kilometers daarna nog eens twee dan wordt het een lastig verhaal”, zei Rabo-ploegleider Jan Boven na afloop.

Sprinter Theo Bos, die nog last heeft van zijn rug na een valpartij afgelopen zondag op Deens grondgebied, was het eerste slachtoffer in Verona. Ook Tom Leezer en Dennis van Winden verloren de aansluiting met hun ploeggenoten.

Rabobank reed nog wel de negende tussentijd. Boven: „Dat bood uitzicht op een redelijk klassement, maar tien kilometer voor de streep haakte Renshaw af en toen moesten we met vijf man verder. Een vijftiende plaats komt hard aan.” (Novum)