Kunduz-akkoord over een week naar CPB, plannen eind mei naar Kamer

Het uitgewerkte begrotingsakkoord voor 2013 wordt uiterlijk volgende week woensdag naar het Centraal Planbureau (CPB) gestuurd, zodat het kan worden doorgerekend. De plannen worden eind deze maand naar de Tweede Kamer gestuurd, verwerkt in de Voorjaarsnota.

Dat maakte demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager gisteravond bekend na afloop van het overleg met de ‘Kunduz-coalitie’ van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie. De resultaten van de CPB-doorrekening worden in juni bekend.

De Kunduz-coaltie sloot twee weken geleden een begrotingsakkoord op hoofdlijnen. Maar veel zaken moeten nog nader worden uitgewerkt. De partijen moeten nog een bedrag invullen ter grootte van ongeveer een miljard euro.

Overigens wil minister De Jager af van de naam Kunduz-akkoord voor het bezuinigingsplan. Het akkoord werd zo genoemd omdat de vijf partijen in de Tweede Kamer begin vorig jaar ook samen stemden voor de trainingsmissie in Kunduz. Hij opperde als alternatief ‘Lente-akkoord’. „Dat is mooi neutraal.” Novum