Kortkolom binnenland

Zedenzaak Westkapelle draait om acht gevallen

Rotterdam. De zedenzaak in Westkapelle, waarin een 60-jarige man terechtstaat, zal gaan om acht ontuchtzaken uit de periode 1993-2011. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Middelburg gisteren bekendgemaakt. De man heeft volgens het OM zelf gezegd met ongeveer honderd jongens ontucht te hebben gepleegd, maar het aantal aangiften is beperkt gebleven tot drie. Vijf andere slachtoffers hebben een verklaring afgelegd. Nog eens zeven mannen vertelden de politie over ontucht die nu verjaard is, en waarvoor de man niet meer kan worden berecht. De zaak komt voor in september. (NRC)

Kandidaat GroenLinks mag naar buiten treden

Den Haag. Het partijbestuur van GroenLinks heeft de regels voor kandidaten voor de Tweede Kamer aangepast. In het campagneprotocol stond dat kandidaten zich pas bekend mochten maken na 31 mei, maar die regel heeft het partijbestuur geschrapt, „omdat deze regel in de praktijk tot rare situaties leidt”. Deze week ontstond ophef, omdat Kamerlid Tofik Dibi zich als concurrent voor partijleider en verondersteld lijsstrekker Jolande Sap zou hebben aangemeld. Dibi onthield zich tot nu toe van commentaar over zijn mogelijke kandidatuur. (NRC)

Caraïben voorgelicht over euthanasie

Den Haag. De GGD gaat de bevolking van Bonaire, Sint Eustatius en Saba voorlichting geven over euthanasie. De euthanasiewet wordt op 10 oktober van kracht in Caraïbisch Nederland. Euthanasie ligt gevoelig bij de bevolking. Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) zei bij een recent bezoek aan de eilanden begrip te hebben voor de gevoeligheden en benadrukte de noodzaak van uiterste zorgvuldigheid. Alle artsen op de eilanden worden binnenkort bijgeschoold in Amsterdam. (Novum)