Kort eerst die wethouders

Korten op de salarissen van gemeenteambtenaren is onzin. Laat bestuurders eerst naar zichzelf en hun feestjes kijken, stelt Henk Slechte.

Het staat in alle kranten: de financiële rekbaarheid van veel gemeenten is zo gering dat de crisis voor die gemeenten ernstige sociaal-economische gevolgen zal hebben, als er niet snel wordt ingegrepen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft voorgesteld de salarissen van de gemeenteambtenaren te verlagen. Hoe cynisch kan de koepelorganisatie van het lokale bestuur zijn.

Dezelfde VNG bestaat dit jaar honderd jaar en viert dit met een congres, met Johan Cruijff als intellectueel hoogtepunt. Het feest kost drie miljoen euro en de deelname aan het congres 795 euro per bestuurlijk persoon, plus 45 euro voor het avondprogramma met Golden Earring.

De VNG wordt gefinancierd uit belastinggeld. De congresgangers declareren hun kosten bij hun gemeenten. Zij worden gefinancierd uit ditzelfde belastinggeld. Enkele wethouders hebben bedankt voor het feest, maar hierbij is het gebleven.

Nog ergerlijker wordt het als we de lijst bekijken van 77 nieuw te bouwen of te vernieuwen stadskantoren. Hiervoor moeten burgers met eigen huizen in deze gemeenten jarenlang honderden euro’s extra belasting betalen. De gemeente Goes is de kampioen. Daar betalen de huizenbezitters sinds 2005 maar liefst 910 euro extra belasting per jaar voor een stadskantoor van 24,5 miljoen euro. En wat te denken van de wethouder van Algemeen Deventer Belang (!) die massale protesten uit de burgerij negeert en voor 70 miljoen euro een nieuw stadskantoor laat bouwen dat de Deventer huizenbezitter 708 euro per jaar kost?

Voor de bestuurders van zulke gemeenten lijkt het VNG-congres de ideale gelegenheid om flink stoom af te blazen over die ondankbare burgers. Ze zijn te dom om te snappen dat hun bestuurders in die verouderde stadskantoren niet eigentijds kunnen functioneren. Het is voor de ambtenaren, wier salaris wordt verlaagd door hun eigen bestuurders, een schrale troost dat ze tenminste riant worden gehuisvest.

De VPRO heeft over de megalomane bouwwoede van de stadsbestuurders een serie reportages gemaakt. Deze beoogt het land terug te geven aan de burgers, maar de lokale politici in kwestie hebben al duidelijk gemaakt dat zij niet luisteren naar de bezwaren van de mensen wier geld zij uitgeven.

Een ouderwetse boycot van het lokale bestuur door de burgers is nodig, maar dan wel massaal en consequent. Negeer de raadsverkiezingen, ga niet naar recepties of andere bijeenkomsten waar lokale bestuurders een rol spelen, blijf weg bij raadsvergaderingen en betaal geen lokale belastingen!

Henk Slechte is historisch publicist en oud-gemeenteambtenaar in Rotterdam, Den Haag en Deventer.