Kopenhagens orkest treedt op in metro

De mensen die onlangs in Kopenhagen in de metro stapten, kregen een onverwacht cadeautje. Wat begon als een normaal, alledaags metroritje, werd voor veel reizigers een onvergetelijke ervaring. Het begon, eenmal ingestapt, met het geluid van een fluit.

De metrotrein bleek vol te zitten met leden van het Kopenhagen Filharmonisch Orkest. In samenwerking met de Deense Radio Klassiek organiseerden ze een bijzondere flashmob, ter promotie van klassieke muziek. De lieflijke klanken van Edvard Griegs Morning Mood uit het beroemde Noorse toneelstuk Peer Gynt klonken, live uitgevoerd, in de metrowagons. Koptelefoons werden afgezet, iPods gingen uit. De geluiden uit de video -- te zien is op nrc.nl – zijn er niet later opgezet; de akoestiek in de metro is kennelijk zo slecht nog niet.

Het was niet de eerste keer dat het orkest uit Kopenhagen een flashmob deed. Een jaar geleden gaf het orkest ook al een verrassingsoptreden op een soortgelijke setting: het Centraal Station van Kopenhagen. Dat concert was net zo verrassend, maar een stuk minder intiem. Op internet circuleren meer van zulke verrassingsconcerten in de metro: er is ook trend om flashmob-huwelijksaanzoeken in de metro te doen. Veel bekeken is bijvoorbeeld het YouTube filmpje The 19:57 from Euston, in de Londense metro, waarin reizigers It’s gonna be a lovely day gaan zingen, waarna een man zijn vriendin verrast met een huwelijksaanzoek.

Metrovideo Kopenhagen: nrc.nl