Kijken: het interview waarin Obama homohuwelijk steunt (+ reacties)

Obama sprak gisteravond, als eerste Amerikaanse president in functie ooit, zijn steun uit voor het homohuwelijk in een interview met ABC News. Kijk het historische fragment hier terug en bekijk ook een aantal opmerkelijke reacties op zijn stellingname.

ABC plaatste drie fragmenten uit het interview online. Hieronder het belangrijkste fragment, waarin Obama letterlijk zegt:

“At a certain point I’ve just concluded that for me, personally, it is important for me to go ahead and affirm that I think same-sex couples should be able to get married.”

video platform
video management
video solutions
video player

In een ander fragment licht Obama toe hoe homoseksuele ouders van vrienden en vriendinnetjes van zijn dochters zijn denkbeelden over het homohuwelijk hebben beïnvloed:

video platform
video management
video solutions
video player

Op de vraag hoe zijn vrouw Michele Obama over het homohuwelijk denkt, zegt de president: “She feels the same way that I do”.

video platform
video management
video solutions
video player

Homohuwelijk issue bij verkiezingscampagne?

Obama’s zeer waarschijnlijke tegenstrever bij de presidentsverkiezingen in november, Republikein Mitt Romney, reageerde op een persconferentie in Oklahoma op Obama’s uitspraken en benadrukte dat het huwelijk voor hem iets tussen een man en een vrouw is:

Bij het conservatieve Fox News lieten ze gisteravond op de site direct weten hoe ze over het nieuwe standpunt van de president denken. Boven het nieuwsbericht over Obama’s steunbetuiging aan het homohuwelijk stond groot ‘Obama declares war on marriage’:

FOX-anchor Shepherd Smith liet zich in een uitzending van vannacht echter ontvallen dat hij niet hoopt dat de Republikeinen een campagne-issue maken van het homohuwelijk. Op dat gebied staan ze volgens Smith opvallend genoeg aan ‘the wrong side of history’:

Uitspraken Biden voerden mogelijk druk op Obama op

Obama voelde zich mogelijk genoodzaakt het homohuwelijk te steunen omdat zijn vice-president Joe Biden afgelopen zondag bij het programma Meet the Press ook impliciet zijn steun aan het homohuwelijk uitsprak: