Opinie

    • Marcel Haenen

Henk Bleker krijgt geen tweede glaasje water

De pijnlijke publieke sloop van het CDA gaat op televisie onverminderd door. Kandidaat-lijsttrekker Henk Bleker ligt al dagen morsdood op zijn rug, maar de stakker heeft het zelf nog steeds niet in de gaten. Zaterdag werd hij bij Nieuwsuur gedold met zijn gifgroene campagnemateriaal en zijn nieuwe partner. Maandagavond werd zijn campagnestrateeg Jack de Vries afgezeken bij DWDD. En dinsdagavond spartelde hij hopeloos bij Pauw & Witteman.

Die zien we never nooit meer terug denk je dan. Maar minder dan 24 uur later laat Bleker opnieuw op zich inbeuken. Nu werd hij geringeloord door Sven Kockelmann – nooit te beroerd om zijn spierballen te tonen – in zijn programma Oog in Oog. Het is groepsmishandeling van een sadomasochistische en wanhopige politicus.

Hoe eerlijk en helder is de Napoleon van Vlagtwedde eigenlijk, zei Kockelmann te willen achterhalen. Hij bombardeerde Bleker met vragen als „bent u een bestuurlijke hooligan?” en „bent u dronken van de macht?” Als Bleker ontkende, beriep Kockelmann zich op anonieme bronnen die hem hadden verzekerd dat Bleker wel degelijk chicaneert, de werkelijkheid verdraait en „je naait waar je bijstaat”.

Bleker had na vier minuten al tien slokjes van zijn glaasje water genomen. Het was hartstikke leeg. Het weerhield hem er niet van nog een paar keer gulzig te drinken van het glas dat de vrienden van de KRO weigerden bij te vullen. „Ik ben een wandelende twijfelaar”, zei Bleker. Aan het eind sloten beide heren een weddenschap.Kockelmann zette een hele fles bitter lemon in op de stelling dat Bleker uit de politiek gaat als hij niet tot lijsttrekker wordt gekozen.

„Bleker is niet van de buis te slaan”, zei Twan Huys even later in Nieuwsuur. Huys merkt altijd alles. Hij sprak met Ernst Hirsch Ballin, die duidelijk maakte dat Bleker en Van Haersma Buma ongeschikt zijn om van het CDA weer een eendrachtige partij te maken. „Bleker moet zich nader verklaren”, zei de ex-minister van Justitie. Hij verzet zich tegen de oproep van Bleker om verder te zwijgen over de samenwerking met de PVV. Zo komt er nooit een einde aan dit drama.

Vlak voor het slapen gaan, was er in Pauw & Witteman toch nog goed nieuws. Mylène de la Haye ziet er weer heerlijk uit! Omdat ze „nog een rondje wil meedraaien” heeft de 53-jarige presentatrice, die al tien jaar van de buis is, voor 15.000 euro een gezichtsreconstructie ondergaan. Ze was bang door de facelift te veranderen in Marijke Helwegen, want „die vrouw ziet er niet uit”, maar de angst bleek ongegrond. Ze schreef over de operatie het boek Smoelwerk. „Denk je trouwens dat het een leuk cadeau is voor Moederdag”, vroeg ze Paul Witteman.

De presentator kondigde de gasten aan voor vanavond. Henk Bleker is er een van. Joepie.

    • Marcel Haenen