GroenLinks schrapt zwijgplicht voor kandidaat-lijsttrekkers

Tofik Dibi stelt zich mogelijk kandidaat als lijsttrekker voor GroenLinks. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Leden van GroenLinks die lijsttrekker willen worden mogen die ambitie nu al kenbaar maken. Dit was eerst verboden, maar de partij heeft het protocol aangepast. Fractievoorzitter Sap heeft als enige aangegeven dat ze lijsttrekker wil worden, maar mogelijk wil ook Tofik Dibi zich kandideren.

Op de site van GroenLinks stond aanvankelijk dat er pas lijsttrekkerskandidaten zijn “als de kandidatencommissie dat vindt”. Die zou pas op 31 mei de namen bekendmaken van de kandidaat-lijsttrekkers die door de sollicitatieprocedure waren gekomen. Namen van kandidaten mochten oorspronkelijk vanwege “zorgvuldigheid en een gelijk speelveld” niet eerder naar buiten komen. Dat betekende dat de kandidaten, die zich voor 6 mei moesten aanmelden, bijna een maand over hun kandidatuur hadden moeten zwijgen.

In de aangepaste tekst op de GroenLinks-site erkent het partijbestuur nu dat het handhaven van de zwijgplicht voor kandidaten “in de praktijk tot rare situaties leidt”. Daarom is besloten de regel te schrappen. Wel mogen de kandidaten tot aan de publieke bekendmaking van hun kandidatuur op 31 mei nog geen campagne voeren.

Of Tofik Dibi daadwerkelijk de strijd met Jolande Sap om het partijleiderschap wil aangaan is nog niet duidelijk. PowNews meldde maandagavond dat hij zich kandidaat zou hebben gesteld, maar zelf heeft het Kamerlid sindsdien niet willen reageren. Wel liet hij dinsdag op Twitter weten dat hij het bijzonder vindt te vinden om bij zo veel partijen lijsttrekkersverkiezingen te zien. “Wie bij GroenLinks kandidaat zijn wordt later bekend”, voegde hij hieraan toe.

Jolande Sap zei gisteren dat zij “met plezier de strijd aangaat” om het lijsttrekkerschap. “Ik ben niet nerveus, ik heb er zin in.” Ze vindt zichzelf het meest geschikt om lijsttrekker te worden. “Ik ben ervan overtuigd dat ik de juiste vrouw op het juiste moment ben”, zei ze.