Grieken ontsteken vlam

In Griekenland is vandaag het vuur ontstoken voor de 27ste Olympische Spelen. Het ritueel dat plaatshad voor de tempel Hera in Olympia, naast het olympische stadion uit de klassieke tijd, vormt de officiële inleiding voor de Spelen die van 27 juli tot 12 augustus in Londen plaatshebben.

De vlam werd ontstoken door actrice Ino Menegaki, die als ‘hoge priesteres’ met een parabolische spiegel de stralen van de ochtendzon opving en op de olympische fakkel richtte. De vlam, ontsproten uit de warmte van de zon, is het olympische symbool voor zuiverheid

Sebastian Coe, viervoudig olympisch medaillewinnaar en voorzitter van het organisatiecomité van Londen 2012, zei bij de plechtigheid dat de olympische waarden „tijdloos” en „universeel” zijn en de geschiedenis en geografie overstijgen. „Deze waarden zijn in deze uitdagende tijd nog relevanter dan ooit tevoren, vooral voor jongeren”, aldus Coe.

De ceremonie komt op een moment dat Griekenland, waar de oorsprong van de Spelen ligt, politiek en economisch een crisis doormaakt.

De vlam maakt eerst een rondreis van acht dagen door Griekenland. Daarna zal de olympische fakkel in Athene worden overgedragen aan het Britse olympische organisatie.

Per vliegtuig gaat het vuur daarna naar een marinebasis in Cornwall. Dan volgt een estafette van zeventig dagen door heel Groot-Brittannië,met als eindpunt het Olympisch Stadion in Londen op 27 juli. (BBC)