Goed voor Barack Obama, niet zo goed voor het homohuwelijk?

In San Francisco werd een grote bedankkaart gemaakt en beschreven voor president Obama. Foto Reuters / Stephen Lam

Nee, verrassend was het niet. Obama stelde immers al enige tijd dat zijn ideeën over het homohuwelijk een evolutie ondergingen. Toch staan de Amerikaanse media bol van de analyses en opinies over zijn steun aan same-sex marriage. Een selectie.

The Economist drukt de feestvreugde maar meteen: de support van de president is niet zo fijn voor het lijdend voorwerp. Het homohuwelijk wordt zo gedwongen onderdeel van de strijd om het presidentschap. Obama is voor, Mitt Romney is natuurlijk tegen. Weinig democraten zullen er ook maar over nadenken hun stem nu niet aan de president te geven, maar…

“…many Republicans who might have had flexible opinions as of yesterday are now going to find themselves psychologically inclined to move towards the party line. Mitt Romney will be forced, within the next hours or days, to come out with a full-throated argument against gay marriage. Republican office-holders will have to vocally support that position. Republican media outfits (Fox News, conservative talk radio, RedState and so forth) will have to join the attack. Millions of GOP voters who otherwise might have gradually reconciled themselves to gay marriage within the next few months will be held back by the ideological alignments created in this presidential campaign.”

Evolutie? Devolutie bedoel je!

National Review, een vooraanstaand conservatief weekblad dat volhardt in het huwelijk als instrument voor voortplanting, trommelde haar redacteuren vandaag op om samen tot een commentaar te komen. Daarin worden Barack Obama’s motieven ernstig in twijfel getrokken. De Amerikaanse staten individueel de keuze geven in het wel of niet toekennen van een homohuwelijk? Bullshit.

“A same-sex couple that resides in a state that does not recognize same-sex unions as marriages goes to a state that does so recognize them, gets married there, returns home, sues in federal court to make the home state recognize the “marriage”, and prevails. Obama has long favored the repeal of the act. He does not truly want states to be able to continue to define marriage as the union of a man and a woman.”

Fox News - hét conservatieve nieuwskanaal van de tv - met een opvallende reactie:
http://youtu.be/JQ6091yQ_fM

‘Tegenstanders zullen stem meer laten gelden dan voorstanders’

The New York Times noemt de uitspraak van Obama een keerpunt, en eentje die zowel onvermijdelijk als risicovol is. De krant stelt dat de kwestie gay marriage een grote rol gaat spelen in de voor Obama kritieke staat North Carolina. Daar werd eergisteren nog met een grote meerderheid een amendement aangenomen dat het homohuwelijk verbiedt.

“As George W. Bush demonstrated in 2004, when his campaign engineered initiatives against gay marriage in a series of swing states, opponents are far more likely to vote on these issues than supporters. (…) And however much national attitudes may be shifting, the issue remains highly contentious among black and Latino voters, two groups central to Mr. Obama’s success.

Maar de stemming in North Carolina is niet per definitie een goede graadmeter. En Romney moet rechtsomkeert maken met zijn beweging naar het midden:

“Polling shows a steady increase in the percentage of Americans who say they support gay marriage or domestic partnerships; it is now a majority. All of which suggests that there are, in addition to the risks, clear potential upsides for Mr. Obama. And his announcement came as Mr. Romney has been seeking to shift to the middle; independent voters and women are two constituencies that tend to support gay marriage. Now, though, he is almost certainly going to face pressure from his base to take the fight on gay marriage to Mr. Obama.”

Dat waren nog eens tijden:

Uitspraken Joe Biden kwamen eigenlijk best gelegen

The Huffington Post, zeer liberaal in de opvattingen over het huwelijk, schetst een reconstructie van hoe Obama tot zijn besluit kwam om het homohuwelijk te steunen. Blijkt dat het plotselinge (?) optreden eerder deze week van vice-president Joseph Biden hem helemaal niet zo slecht uitkwam. Althans, dat verklapten topfunctionarissen binnen het Witte Huis.

“Those top officials, speaking on condition that they not be named or quoted, said that the president was not agitated about Biden’s appearance on NBC’s “Meet the Press.” Instead, he decided that he had to make his position known sooner rather than later. The administration had knowledge of Biden’s remarks after he taped his interview last Friday. By Tuesday morning, aides began putting a plan in motion.”

Lees meer achtergronden over de even symbolische als historische uitspraak van Obama in het artikel van onze correspondent Guus Valk vanmiddag in NRC Handelsblad of de digitale editie (abonnees).

    • Jules Seegers