Gekweld openhartig

hiphopFresku: Maskerade ****

Fresku ontvouwt in Sitcom op afgestompte toon een zwartgallige visie op zijn leven, terwijl om de haverklap de lachband wordt gestart. Op het openingsnummer van dit tweede album Maskerade concludeert hij: „Het is bijna leedvermaak hoe ik jou met mijn leed vermaak.” Hij stelt zich voor een rapper kwetsbaar op en de reactie is onderdeel van zijn werk.

De ironisch huppelende clubtrack Uit de Hoogte is een parodie op trendy ‘hipsters’ en ook zelfingenomen rappers krijgen er stevig van langs. Want voor de rapper uit Eindhoven is tergend emotioneel de enige waarheid. Hij rijgt zijn stromen rijmwoorden verbluffend en soms panisch aan elkaar. Zijn teksten zijn intens, gelaagd en vaak gekweld openhartig. In Liefdes Liedje is het alsof we bij de buren een relatie in duigen horen vallen.

In het prachtige Cirkels schetst Fresku de tragiek van kinderen die opgroeien met een ‘fetisj’ voor tuig. En in Hedde Druksop met Theo Maassen en Lintworm, portretteert hij zichzelf als dikke, in kots wegkwijnende en zichzelf hatende loser. Hij bouwt meesterlijk spanning op en doorbreekt die met bizarre humor en pittige raps op ouderwets rauwe drumbreaks.