Russisch passagiersvliegtuig na crash gevonden in Indonesië

De wrakstukken van de Sukhoi tegen de berghelling van de Salak. Foto AP

Een helikopter heeft vanochtend vroeg een Russisch passagiersvliegtuig gevonden dat op een steile berghelling in Indonesië is gecrasht. Aan boord waren 47 journalisten en potentiële kopers van het betrokken toestel, de Sukhoi Superjet-100.

Gevreesd wordt dat niemand het ongeluk heeft overleefd. “Afgaande op de foto’s die we tot onze beschikking hebben, lijkt het op een totall-loss”, zegt het hoofd van de nationale reddingsbrigade. De Sukhoi is het eerste passagiersvliegtuig dat Rusland ontwikkelde sinds de val van de Sovjet-Unie in 1989. Het toestel, in samenwerking met Boeing gebouwd, lag uiteengeslagen op de helling van de berg Salak, een vulkaan zo’n 50 kilometer ten zuidwesten van Jakarta.

De dichtbegroeide locatie van het gecrashte toestel bemoeilijkt het bergen van de slachtoffers. Ze zullen door een helikopter uit het gebied moeten worden getakeld.

De bemanning van het Russische toestel vroeg 21 minuten na opstijgen permissie om lager te gaan vliegen tot op 1.800 meter. Direct verdween het vliegtuig daarop van de radar. Onduidelijk is waarom de Russische piloot lager wilden vliegen, temeer hij zo dichtbij de 2.200 meter hoge berg vloog, en of hij de toestemming daadwerkelijk kreeg.


Mount Salak, West-Java weergeven op een grotere kaart