FC Groningen ontslaat Huistra

Voetbalclub FC Groningen heeft trainer Pieter Huistra ontslagen. Dat meldde de club vanochtend op zijn website. Vanmiddag zou de club een toelichting geven op het besluit.

FC Groningen eindigde dit seizoen op een teleurstellende veertiende plaats. Dat kwam vooral door een slechte tweede seizoenshelft. Na de winterstop wist FC Groningen maar drie duels te winnen. Vlak voor de winterstop had de club het contract met de nu ontslagen trainer voor een jaar verlengd.

Oud-international Huistra was sinds de zomer van 2010 trainer in Groningen. Vorig jaar eindigde hij met de club als vijfde in de eredivisie. FC Groningen verloor toen in de finales van de play-offs om een plaats in de voorrondes van de Europa League van ADO Den Haag.

Bij het eveneens teleurstellend presterende FC Utrecht is technisch directeur Foeke Booy ontslagen. Dat meldden de regionale zender RTV Utrecht en de NOS vanochtend.

Volgens RTV Utrecht wil de grootaandeelhouder van FC Utrecht, miljonair Frans van Seumeren, niet verder met Booy. De technisch directeur wordt door Van Seumeren verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende resultaten en de teleurstellend presterende nieuwe aankopen.

FC Utrecht verkocht in de zomer van 2011 drie belangrijke spelers: spits Ricky van Wolfswinkel ging naar het Portugese Sporting en de middenvelders Kevin Strootman en Dries Mertens naar PSV. Grootaandeelhouder Van Seumeren gaf FC Utrecht de gelegenheid met de opbrengst van de transfers nieuwe spelers te kopen, maar die presteerden veel minder goed dan hun voorgangers. Zo maakte de Zweedse aanvaller Alexander Gerndt slechts zeven competitiedoelpunten.

FC Utrecht eindigde vorige week in de competitie als tiende en wist zich voor het tweede opeenvolgende jaar niet te plaatsen voor de play-offs die uitzicht bieden op een plaats in de Europa League. Het was vanmorgen nog niet bekend of het ontslag van technisch directeur Booy gevolgen heeft voor Jan Wouters, de huidige trainer van de club.

Booy was sinds 2009 technisch directeur van FC Utrecht. Tussen 2002 en 2007 was hij er trainer. Hij won twee nationale bekers (2003 en 2004) en de Johan Cruijff Schaal (2004). Daarmee is hij de meest succesvolle trainer in de clubhistorie.