'Expansie zit in ons DNA'

Een van de opvallende namen in een toch al florerend Belgisch poplandschap is de band Absynthe Minded. Met hun vijfde cd keren ze zich voorzichtig af van de jazz.

Nederland, Amsterdam, 24-04-2012. Bert Ostyn, frontman/leadsinger van Belgische Pop/Rock/Jazz band Absynth Minded (voorheen Absynthe Quartet). Foto: Olivier Middendorp

De Belgische popmuziek staat tegenwoordig goed voor. Artiesten als dEUS, Triggerfinger en Selah Sue zijn in eigen land geliefd en stappen bovendien graag de grens over om het Nederlandse clubcircuit veroveren, en dat van Duitsland, Zwitserland en Frankrijk. Want expansie zit „in ons Belgische DNA”, aldus Bert Ostyn, zanger van de Gentse band Absynthe Minded.

Zijn groep, die al elf jaar bestaat, heeft nu een vijfde cd gemaakt. Dit As It Ever Was is een cd waar Absynthe Minded in binnen- en buitenland veel harten mee zal raken: in twaalf liedjes wordt de luisteraar meegevoerd naar een muzikaal wonderland, waar violen, piano, stevige ritmes, gitaren en een enkele pulserende bassynthesizer samenvloeien tot een dynamische stroom wendingen en uitwijdingen. De klanken van de liedjes zijn koesterend en weelderig, maar de composities gedreven. Absynthe Minded balanceert op het slappe koord tussen artistiek en commercieel: alles heeft een popgevoel, zonder dat voorspelbare paden werden bewandeld.

Volgens voorman Bert Ostyn (30) ontdekte de groep tijdens de opnamen een verandering in de eigen stijl. „We merkten het terwijl we repeteerden en liedjes schreven. Ze klonken ineens meer up-tempo, en meer gebaseerd op solide rock-grooves dan voorheen. Het was minder jazz, meer pop.” Jazz was vroeger een belangrijke koers binnen zijn muziek, aldus Ostyn, want ooit begon de band als een swingorkest, het Absynthe Minded Quartet. „Zonder drums, met piano, contrabas en viool. We zaten in een busje en tourden langs alle cafés van België, en een groot deel van Nederland. Zo hebben wij plaat voor plaat een evolutie doorgemaakt.”

Zijn groep bestaat nog altijd uit dezelfde muzikanten. „Dat is een fijn gevoel. Ik ben meestal fan van bands, niet van soloartiesten; ik hou meer van The Police dan van Sting. Samenspel, daar draait muziek voor mij om. Muziek is niet iets wat je kunt leren in een popschool of in je eentje thuis. Het gaat om het samen zoeken naar nieuwe wegen, samen je stempel drukken.”

Toch ontstaan liedjes zoals de nieuwe single Space, en het bijzondere, vertragende End Of The Line – waarin het lijkt alsof de muziek langzaam wordt stilgezet, om vervolgens weer verrassend op te starten – in eerste instantie bij Ostyn thuis. „Ze ontstaan vanuit een basisidee voor een tekst. Die tekst geeft me een ritme aan, en daar komt de melodie uit voort. Dan ga ik er op gitaar of piano aan bricoleren, tot ik het bij de anderen kan laten horen.”

Denkt hij dat zijn teksten bij de luisteraar gehoor vinden? „Ik ben ervan overtuigd dat mensen niet vaak naar teksten luisteren, nee. Maar voor mij zijn woorden het uitgangspunt. Zij geven me de noodzak om ergens over te schrijven, woorden vormen het kader.”

Thema van As It Ever Was is het verglijden van de tijd. Ouder worden betekent volgens Ostyn ook: minder twijfelen. „Ik ben nu dertig. Twijfel wordt dan minder belangrijk dan op je zestiende of zeventiende. Ik maak nu makkelijker mijn keuzen. Zo kan ik nu vrijuit zeggen dat ik een ‘stem’ wil zijn. Waarvan? Van mijn band. Maar zo nodig ook van een generatie of een land. Ik heb inmiddels het gevoel dat ik iets te vertellen heb.”

Openingsnummer Space, met zijn heldere pianoaccenten, gaat over escapisme. „Space wil mensen troost bieden. Het gaat over het desolate idee van de druilerige maandag, de maandag-blues, waar veel mensen gevoelig voor zijn.” Troost, dat biedt ook het huidige aanbod aan zomerfestivals die voor jonge mensen iets zijn om naar uit te kijken. „Wij spelen straks op al die festivals. Ik ging daar zelf vroeger ook graag naartoe. Al was het toen kleinschaliger, met minder podia dan nu.”

De muzikanten van Absynthe Minded hebben onderling behoorlijk verschillende persoonlijkheden, aldus Ostyn. „We hebben elkaar in Gent gevonden maar we komen allemaal uit verschillende hoeken van het land. Het heeft even geduurd, maar nu zijn we naar elkaar toe gegroeid. We zijn het nu meestal eens.”

Absynthe Minded treedt vanavond op in Gebouw T in Bergen op Zoom.