Euforische hoorns

klassiekRoberta Invernizzi – Vivaldi ****

Een fan begon in 2008 een online petitie, gericht „aan de muziekindustrie”: wilde sopraan Roberta Invernizzi eens een aantal aria’s van Vivaldi op een soloalbum zetten?

Een begrijpelijk verzoek, want Invernizzi is een gedroomd zangeres van de Italiaanstalige barok. Haar soepele stem produceert loepzuivere coloraturen en doseert het vibrato effectief. Ze toont diep begrip van heftige stemmingswisselingen in de opera, wat haar ook geliefd maakt bij casting directors. En het feit dat ze in Milaan is geboren, garandeert een vlekkeloze uitspraak van woest ratelende Italiaanse frasen.

Het verzoek van de fan is eindelijk verhoord. Op het label Glossa ging Invernizzi voor een solo-cd met opera-aria’s van Vivaldi de samenwerking aan met La Risonanza onder leiding van Fabio Bonizzoni. Het compacte maar energieke ensemble vormt de ideale match met zijn dramatische soliste. Wilde hoorns complementeren het gevoel van euforie in de ‘stormaria’ Dopo un’orrida procella. In het intieme Tu dormi in tante pene wordt Invernizzi’s gedempte stem voornamelijk gedragen door een klagende viola d’amore.