Eindelijk de handen door het haar

Vidal Sassoon benaderde het knippen van haar als een mode-ontwerper. Het „wegnemen wat overbodig is” leverde de asymmetrische bob op.

FILE - In this April 23, 2003 file photo, Vidal Sassoon poses in his Beverly Hills, Calif., home. Sassoon, whose 1960s wash-and-wear cuts freed women from endless teasing and hairspray died Wednesday, May 9, 2012, at his home. He was 84. (AP Photo/Damian Dovarganes, file) AP

De vijfpuntige bob die de Brit Vidal Sassoon in 1963 creëerde, geïnspireerd door de stijl van Bauhaus, is misschien wel het beroemdste kapsel ter wereld. En niet alleen door de opvallende geometrische vorm, die perfect aansloot bij de mode van die tijd. Het eenvoudig te onderhouden kapsel „bevrijdde iedereen”, aldus Grace Coddington – nu creative director van de Amerikaanse Vogue, toen model – op wie Sassoon het de eerste keer knipte. „Voor het eerst kon je je handen door je haren halen.”

„Ik wilde haar gebruiken als stof”, legde Sassoon elf jaar geleden uit in de Los Angeles Times. „Er een vorm in knippen en alles wat overbodig was wegnemen.” Gisteren overleed Vidal Sassoon op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Los Angeles aan de gevolgen van leukemie.

Sassoon werd geboren in Londen. Zijn van oorsprong Griekse vader verliet het gezin toen Vidal drie was. Omdat zijn moeder hem niet kon onderhouden, woonde hij tot zijn elfde in een joods weeshuis. Sassoon wilde eigenlijk voetballer worden, maar begon op zijn veertiende als leerling-kapper – een idee van zijn moeder. Aan het einde van de Tweede Oorlog sloot hij zich aan bij een joodse ondergrondse organisatie, en in 1948 vocht hij een jaar mee in de Arabisch-Israëlische oorlog. „Het beste jaar van mijn leven”, zei hij daar later over.

In 1954 opende hij zijn eerste salon. In zijn autobiografie vertelde hij hoe de pers in de jaren zestig voor de deur van zijn salon postte en foto’s nam van klanten als ze de deur verlieten. Hij opende vestigingen in New York en Los Angeles. Filmregisseur Roman Polanski betaalde hem in 1967 5.000 dollar om Mia Farrow een kort kapsel te geven voor haar rol in Rosemary’s Baby, tot ongenoegen van haar toenmalige echtgenoot Frank Sinatra.

Revolutionaire kapsels creëerde Sassoon na de jaren zestig niet meer, maar wel begon hij een succesvolle lijn haarproducten. Die verkocht hij in 1983 aan Richardson-Vicks, dat het twee jaar later overdeed aan Procter & Gamble. In 2002 trok P&G de stekker eruit. Sassoon spande een proces aan: „Ze willen mijn persoonlijkheid afnemen.” De zaak eindigde in een schikking.

Er zijn nog altijd veertien vestigingen van de Sassoon Academy, en 32 Sassoon kapsalons. Sassoon trouwde vier keer, en had vier kinderen, van wie een in 2002 overleed aan een overdosis.