Echte Seals met slecht geschreven oneliners

Act of Valor

Regie: Mike McCoy en Scott Waugh. Met: Alex Veadov, Roselyn Sanchez. *

Act of Valor is één grote reclamespot voor de Navy Seals, de speciale eenheid van de Amerikaanse marine die vooral wordt ingezet bij geheime operaties. Hun grootste wapenfeit: het opsporen en uitschakelen van Osama bin Laden. Dat ‘reclamespot’ moet in dit geval wel heel letterlijk worden genomen: Act of Valor is tot stand gekomen met een stempel van goedkeuring van het Amerikaanse leger. Militairen spelen zichzelf, een deel van de opnames werd gemaakt tijdens daadwerkelijke trainingsmissies waarbij echte kogels werden gebruikt. Alleen voor de schurken werden acteurs ingeschakeld.

Act of Valor zou als verschijnsel nog best interessant kunnen zijn als de film zelf niet zo beledigend slecht gemaakt was. Het verhaaltje draait om de kettingreactie die losbarst als zo’n speciale eenheid van Seals naar Mexico vertrekt om een CIA-agent te bevrijden. Binnen de kortste keren liggen ze met Latijns-Amerikaanse drugskartels, Tsjetsjeense wapenhandelaren en in de Filippijnen opererende jihadisten in de clinch.

Terwijl de door terroristen gedicteerde wereld om ons heen in brand staat, zitten we in de bioscoopzaal te kijken naar een stelletje houten klazen die zichtbaar ongemakkelijk slecht geschreven oneliners opdreunen. Gelukkig mogen ze daarna weer een rondje echte kogels verspillen.

    • Dana Linssen