Dick Advocaat na veertien jaar terug naar PSV - contract voor 1 jaar

Dick Advocaat tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen Rusland en Denemarken.
Dick Advocaat tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen Rusland en Denemarken. Foto Hollandse Hoogte / Alexey Kudenko

Dick Advocaat is de nieuwe trainer van PSV. De 64-jarige oefenmeester tekent in Eindhoven een contract voor een seizoen. Momenteel is hij bondscoach van het Russische nationale elftal, waarmee hij ook op het komende EK actief is.

Eerder was al bekend dat Advocaat na het EK weg zou gaan als bondscoach bij Rusland. Op 1 juli zal hij met zijn werkzaamheden beginnen. Hij neemt de plaats van Philip Cocu over, die nu als interim-trainer werkzaam is na het ontslag van Fred Rutten. Cocu had aangegeven niet beschikbaar te zijn als hoofdcoach, omdat hij eerst ervaring wil opdoen bij de jeugd.

Advocaat was eerder van 1995 tot 1998 werkzaam bij PSV. In die periode was uiterst succesvol: hij haalde een landstitel, de KNVB beker en twee keer de Johan Cruijff schaal binnen. Later was Advocaat trainer van Glasgow Rangers, Borussia Mönchengladbach, Zenit St. Petersburg en had hij de nationale elftallen van Nederland, België en Zuid-Korea onder zijn hoede.

‘Vertrouwen in de samenwerking’

Technisch directeur Marcel Brands over de terugkomst van Advocaat bij PSV:

“PSV wilde graag een toptrainer aantrekken en Dick Advocaat was enthousiast over PSV. Zijn keuze voor PSV, ondanks zeer lucratieve financiële aanbiedingen uit bijvoorbeeld Rusland, sterkt ons in het vertrouwen in de samenwerking. Hij kent de club uit zijn eerdere periode en ziet veel potentie in de beoogde spelersgroep. Advocaat kijkt er ook naar uit om samen te werken met een aantal jonge assistenten die tevens een succesvol verleden hebben als speler onder hem bij PSV.”