Derde Griekse formatiepoging in drie dagen - eindelijk positief geluid

PASOK-leider Evangelos Venizelos kreeg vanochtend van president Papoulias als derde partijleider de opdracht een coalitie te vormen. Foto Reuters / Yorgos Karahalis

De zeer moeizaam verlopende Griekse formatiebesprekingen zijn vandaag hun derde dag ingegaan. Na twee mislukte formatiepogingen is nu de leider van de socialisten, Evangelos Venizelos, aan zet. Venizelos zei vanavond dat de eerste ontmoeting met de Linkse Democraten voor een eventuele coalitie een goed voorteken was.

Update 17.55: De leider van de Griekse Linkse Democraten, Fotis Kouvelis, zei dat hij bereid is om deel te nemen in een brede coalitie die Griekenland in de euro houdt, maar hij wil proberen het hoofd boven water houden zonder de internationale financiële noodhulp.

Formatie mislukte afgelopen twee dagen

De afgelopen twee dagen probeerden de leider van de conservatieven, Antonis Samaras, en de leider van de radicaal-linkse partij Syriza, Alexis Tsipras, al tevergeefs een coalitie te smeden. Pijnpunt bij de onderhandelingen zijn vooral de afspraken die Griekenland met de Europese Unie heeft gemaakt over hervormingen die het land in ruil voor de financiële steun moet doorvoeren. De conservatieven en de socialisten, die samen de vorige regering vormden, willen aan de afspraken vasthouden. Verkiezingswinnaar Syriza vindt de afspraken echter oneerlijk en wil er opnieuw met de EU over onderhandelen.

Oud-minister van Financiën Venizelos, die nu de socialistische PASOK-partij leidt, heeft nu drie dagen de tijd om te proberen een coalitie te vormen. Het is de vraag of het hem zal lukken vooruitgang te bereiken, omdat hij ook bij de afgelopen twee formatiepogingen al Samaras en Tsipras sprak. Venizelos zei vandaag voorafgaand aan de nieuwe gesprekken dat hij niet optimistisch is, maar dat hij verantwoordelijkheidsgevoel heeft en toegewijd is aan het laten slagen van de formatie “omdat ik geloof dat dit ons nationale belang dient”.

Als Venizelos er ook niet in slaagt om een coalitie te vormen, zal president Karolos Papoulias de partijleiders een laatste keer uitnodigen om ze van de noodzaak van het vormen van een coalitie te overtuigen. Als zo’n laatste bemiddelingspoging niet succesvol is, worden begin juni nieuwe parlementsverkiezingen uitgeschreven.

Griekse werkloosheid stijgt naar recordhoogte van 21,7 procent

Ondertussen maakte het Griekse nationale statistiekbureau vandaag bekend dat de werkloosheid in het land in februari verder is gestegen naar 21,7 procent, een record. In januari was nog 21,3 procent van de beroepsbevolking werkloos. De jeugdwerkloosheid kwam uit op 53,8 procent. Dat is het hoogste niveau in de Europese Unie.

Uit een ander rapport van het statistiekbureau bleek dat de handelsbalans verbeterde, maar dat er nog steeds sprake was van een groot tekort. Dat wordt voor een deel veroorzaakt door de grote netto-import van olieproducten. Griekenland produceert zelf geen aardolie, maar beschikt wel over enkele olieraffinaderijen. De export exclusief olieproducten steeg in maart met 15,8 procent tot 1,57 miljard euro. De import exclusief olieproducten daalde met 6,6 procent naar 2,9 miljard euro. Het handelstekort komt daarmee uit op ruim 1,3 miljard euro.