De mens Bob Marley

Marley

Regie: Kevin Macdonald. ****

De Jamaicaanse zanger Bob Marley (1945-1981) is ook ruim dertig jaar na zijn dood nog steeds een wereldwijd fenomeen. Kevin Macdonald (Last King of Scotland) weet in zijn documentaire Marley van het icoon weer een mens te maken, zonder de mythe te ontkrachten. In chronologische volgorde voert hij de kijker langs Bob Marleys jeugd, als zoon van een zwarte tienermoeder en een oudere Engelse legerkapitein die verder geen rol in zijn leven heeft gespeeld, via de eerste muzikale successen, tot de uiteindelijke mix van rastafari-geloof, humanistisch politiek-engagement en muzikale toegankelijkheid die hem zo groot heeft gemaakt.

Macdonald neemt zijn tijd. Marleys leven wordt gereconstrueerd aan de hand van veel nieuwe interviews en een schat aan archiefmateriaal. En nog is het eindresultaat te kort om alle finesses te doorgronden van onder meer Marleys bemoeienissen met de Jamaicaanse politiek. Want er is ook nog muziek, geweldig geremixt en genoeg om niet te vergeten dat Marley vooral muzikant was. Maar ook weer niet zoveel dat Marley een veredelde concertfilm wordt.