Livestream: laatste Wereldomroep-uitzending - 24 uur, en dan een knal

Om tien uur vanavond startte de laatste uitzending van de Wereldomroep. Een marathonuitzending van een volle dag. Voor de allerlaatste keer wordt teruggeblikt en vooruit gekeken. Kortom: oude muziek en nostalgie. Pak de tissues er bij. Vaarwel Wereldomroep. Ga er maar uit met een knal.

Radiozendmast van de Wereldomroep. Foto Screenshot NOS

Om tien uur vanavond startte de laatste uitzending van de Wereldomroep. Een marathonuitzending van een volle dag. Voor de laatste keer wordt teruggeblikt en vooruit gekeken. Kortom: oude muziek en nostalgie. Pak de tissues er bij. Vaarwel Wereldomroep. Ga er maar uit met een knal.

Tijdens de uitzendingen, die zijn opgedeeld in blokken van een uur, zal niet alleen muziek van weleer worden opgevoerd. Ook komen de talen die op de omroep te horen waren nog eens voorbij en wordt het cabaret van toen nog eenmaal uitgezonden. De centrale presentatie is in handen van drie presentatoren, maar er schuiven veel meer mensen aan.

Livestream van de laatste uitzending van de Wereldomroep:

Veel prominenten komen langs om afscheid te nemen

Het eerste uur van de uitzending zit de 92-jarige oud-presentator Pim Reijntjes in de studio. Hij gaat vertellen over de tijd dat hij, vlak na de oorlog, bij de omroep begon, toen die nog Radio Herrijzend Nederland heette. Youp van ’t Hek leest een afscheidscolumn voor.

Prominenten als Jeroen Pauw, oud-ministers Ben Bot en Jan Pronk en Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs doen eveneens mee aan de uitzendingen, net als verschillende oud-presentatoren en -hoofdredacteuren van de omroep. Vanaf acht uur ‘s avonds nemen zij afscheid van het bedrijf.

Morgen om tien uur ‘s avonds, precies een etmaal na het begin van de marathonuitzending, zal het geluid op de frequenties van de Nederlandse Wereldomroep overal ter wereld uitdoven. De radiozender, die vaste kost was voor menig vrachtwagenchauffeur, zeevaarder, militair en vakantieganger, is dan vanaf 22.01 uur, met een laatste harde knal, uit de ether verdwenen.

Kijk hier hoe de Wereldomroep werd tot wat hij nu is, tot morgen: