Crash Russisch vliegtuig in Indonesië: geen overlevenden

Nabestaanden van een omgekomen rouwen op het Halim Perdana Kusuma Airport van Jakarta. Foto Reuters / Supri

In het wrak van het Russische vliegtuig dat vanmorgen gevonden is in de buurt van Jakarta, zijn geen overlevenden gevonden. Het vliegtuig is gisteren gecrasht op een steile berghelling in Indonesië. Door slecht weer duurde het een dag voordat reddingswerkers het vliegtuig vonden.

De Russische Onderzoekscommissie heeft aangekondigd te onderzoeken of er veiligheidsvoorschriften zijn overtreden. In het vliegtuig zaten 47 mensen. De meeste van hen waren Indonesische zakenlieden en journalisten. Ook zaten er acht Russische diplomaten, piloten en technici in het vliegtuig, twee Italiaanse burgers en een Franse en een Amerikaanse burger.

Het vliegtuig verdween gisteren tijdens een rondvlucht boven Jakarta die zo’n 50 minuten zou duren na 21 minuten van de radar. Dat was kort nadat de bemanning toestemming vroeg om lager te vliegen. Door het slechte weer en het moeilijk begaanbare gebied verliepen de reddingswerkzaamheden moeizaam. Minstens twee helikopters moesten gisteren terugkeren en toen de avond viel is de zoektocht stilgelegd.

Vanmorgen vroeg zijn de werkzaamheden hervat. Een helikopter vond het puin bij de slapende vulkaan Salak. Op een foto die uit een helikopter is genomen is te zien dat het vliegtuig de bijna verticale top raakte van de berg.

De Sukhoi is het eerste passagiersvliegtuig dat Rusland ontwikkelde sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991. Het toestel, in samenwerking met Boeing gebouwd, lag uiteengeslagen op de helling van de berg Salak, een vulkaan zo’n 50 kilometer ten zuidwesten van Jakarta.