Cordon

We doen nu wel zo triomfantelijk over Wilders, die de vijand ‘islam’ zomaar inwisselde voor ‘Europa’, maar vooralsnog wijst alles erop dat zijn intuïtie nog altijd even feilloos is.

Overal in Europa klinkt hetzelfde liedje: landen moeten bezuinigen, inwoners willen dat niet en stemmen op partijen die hun protestleuzen omzetten in partijprogramma’s. In Frankrijk en in Griekenland wonnen de vijanden van het grote Europese bezuinigen.

Wel of niet gehoorzamen aan Europa zal ook het thema van onze verkiezingen zijn, en de anti-Europeanen zullen winnen.

Dat het anti-Europa-sentiment nu nog niet zo fel leeft als elders (of zoals eertijds de haat tegen de islamieten) is maar een kwestie van tijd. Het moet alleen nog even doordringen dat nu Griekenland onbestuurbaar is al onze afgedragen miljarden voorgoed zijn verdampt. Het moet alleen nog even doordringen dat Spanje en Italië de volgende zijn waar Henk en Ingrid voor mogen dokken. Tenzij ze op Wilders stemmen.

Democratie is mooi, maar niet in crisistijd. Er zullen altijd gekken zijn die in hun partijprogramma’s het onmogelijke beloven – besparen? Helemaal niet nodig – en er zal altijd een groot deel van de bevolking zijn dat een zwak heeft voor onmogelijke beloftes. Dat levert een verkiezingsuitslag op die het land onbestuurbaar maakt, zoals in feite na onze laatste verkiezingen al is gebeurd.

Dat addertje onder het gras van de democratie hebben we tot nu toe proberen te bestrijden door het maar toe te laten en erop te vertrouwen dat het eenmaal in contact met het machtspluche vanzelf implodeert (LPF) of inbindt (PVV).

Dat trucje gaat niet meer op. We kunnen het ons niet meer veroorloven om te experimenteren met een regering die maar even uit de euro stapt en daar maar zelf de consequenties van moet ondervinden.

De democratie is op haar grenzen gestuit. Wat kunnen we eraan doen? Afnemen van het kiesrecht van het minder snuggere bevolkingsdeel behoort helaas niet tot de mogelijkheden. Een cordon sanitaire, waarbij alle partijen afspreken in geen geval met de PVV in een coalitie te gaan, doet dat gelukkig wel.