Beroep om lage straf hooligans op foto’s

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de straffen die deze week zijn opgelegd aan de bestormers van het Maasgebouw bij stadion De Kuip. De politierechter veroordeelde Feyenoord-hooligans tot fors lagere straffen dan geëist, omdat foto’s van de relschoppers op billboards zijn gepubliceerd. Volgens de rechter bestaat hier geen wettelijke basis voor.

De laatste zes verdachten van de rellen bij het Maasgebouw verschenen dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam. Het OM had tegen een aantal verdachten maandenlange celstraffen geëist, maar de rechter veroordeelde hen tot een stadionverbod, een gebiedsverbod en werkstraffen tussen de 100 en 180 uur. De rechtbank volgde het verweer van advocate Nathalie Flikkenschild, die stelde dat er geen Nederlandse wetgeving bestaat waarin wordt beschreven in welke gevallen justitie mag overgaan tot publicatie van foto’s. Volgens Europese regelgeving moet dit „bij wet voorzien” zijn.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor andere zaken waarbij de politie afbeeldingen van verdachten vrijgeeft. Rotterdam begon vorige maand met het vertonen van foto’s van overvallers op grote schermen in de stad. Vooralsnog gaat de stad gewoon door met dit beleid, zegt een woordvoerder van het OM. „Het tonen van foto’s op billboards heeft in de zaak van de relschoppers geleid tot meerdere aanhoudingen. Wij willen in de toekomst zeker gebruik blijven maken van dit opsporingsmiddel.”

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat daarom in appèl tegen de opgelegde straffen. Het wil een uitspraak van het gerechtshof over gebruik van beelden van verdachten in de media. „Want in andere gevallen leidt publicatie van foto’s níét tot strafvermindering”, aldus een OM-woordvoerder. „Opsporing Verzocht bestaat immers ook al dertig jaar.”