beeldende kunst

Tekeningen van Lucebert

Het Cobra Museum besteedt aandacht aan de gedichttekeningen van Lucebert, de dichter en beeldend kunstenaar die lid was van de Cobra-beweging en van de Vijftigers, de spraakmakende club van experimentele dichters. Voor de tentoonstelling en een bijbehorend boek deed kunsthistoricus Erik Slagter grondig onderzoek en traceerde 65 van Luceberts gedichttekeningen. Ruim veertig originele tekeningen uit de periode 1949-1994 worden in het Cobra Museum voor het eerst tentoongesteld en van commentaar voorzien.T/m 9 sept, www.cobra-museum.nl

Rene Daniëls

Met René Daniëls: Een tentoonstelling is ook altijd een deel van een groter geheel brengt het Van Abbemuseum een hommage aan een bijzonder kunstenaar. De solotentoonstelling omvat een selectie van Daniëls schilderijen, tekeningen en gouaches uit de periode 1976 tot en met 1987. In 1987 werd Daniëls getroffen door een hersenbloeding die hem het werken lange tijd onmogelijk maakte. Na twintig jaar vrijwel zonder artistieke activiteit, begon Daniëls weer te schilderen. Ook een aantal van deze nieuwe werken is te zien in de tentoonstelling. 12 mei t/m 23 sept. www.vanabbemuseum.nl

Grillige sculpturen

Werken van Auke de Vries zijn te vinden in de openbare ruimtes van wereldsteden als Barcelona en Berlijn. In eigen land zijn vooral het Maasbeeld in Rotterdam en de markante beelden bij Station Hollands Spoor in Den Haag en in de vijver van het NAi te Rotterdam bekend. De kunstenaar begon zijn artistieke loopbaan als schilder en graficus, maar verwierf internationale bekendheid met zijn elegante en grillige sculpturen die worden opgebouwd uit geometrische vormen die lijken te zweven. Omdat De Vries 75 wordt en ruim 50 jaar actief is als kunstenaar, viert Museum Belvedere dit met een tentoonstelling. 15 mei t/m 26 aug, www.museumbelvedere.nl

School

In SMART is een nieuwe installatie van de kunstenares Smadar Dreyfus te zien. In haar werk toont ze een Israëlische school met een lesprogramma en een pauze. De opnames van zowel de docenten als de leerlingen vertaalde zij naar videobeelden van witte teksten op een zwart doek. 13 mei t/m 14 juli, www.smartprojectspace.net

De nieuwe boer

Atelier Van Lieshout doet een voorstel voor een nieuwe wereldorde. Agricola Novus onderzoekt de positie van de nieuwe boer in een tribale wereldorde die zal ontstaan als groepen mensen zich gaan organiseren in stamverband en niet meer in nationaliteit. Agricola Novus is een verzameling werken zoals constructies om in te wonen en werken, afgodsbeelden, verdedigingsmechanismen, schuil- en dierenverblijven die een relatie met elkaar hebben en onderdeel zijn van een totale stammengemeenschap.

T/m 17 juni, Heeswijk.www.dertienhectare.nl

Schaken en megasteden

Het Stedelijk Museum Schiedam opent drie nieuwe tentoonstellingen.

De Belgische kunstenaar Rinus Van de Velde maakte een tekening van 9 × 3 meter op een aluminium wand die met andere werken het verhaal verbeeldt van de legendarische schaakmatch tussen de schaakgrootmeesters Fischer en Spassky. Frank van der Salm registreert in zijn foto’s de ontwikkeling van megasteden wereldwijd. De derde tentoonstelling bevat de werken van Aukje Koks, visuele puzzels waarin de waarneming van de toeschouwer heen en weer wordt geslingerd tussen werkelijkheid en illusie. 12 mei t/m 2 sept, www.stedelijkmuseumschiedam.nl