Amerikaanse zakenbank neemt belang van tien procent in KPN

Het hoofdkantoor van KPN in Den Haag. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft afgelopen vrijdag een belang genomen van tien procent in KPN. Dat blijkt uit een registermelding bij de Nederlandse beurswaakhond AFM. De aankoop vond plaats voor het bod van het Mexciaanse América Móvil.

Afgelopen dinsdag werd bekend dat América Móvil een belang van 28 procent wil nemen in KPN. Het Mexicaanse bedrijf heeft op dit moment 4,8 procent van de aandelen van KPN in handen. América Móvil kondigde dinsdag aan 8 euro per KPN-aandeel te willen betalen. KPN noemde het bod in een reactie “ongevraagd” en vond ook dat América Móvil het bedrijf “substantieel onderwaardeert”.

Een woordvoerder van KPN kon vanochtend tegenover NRC Handelsblad geen commentaar geven op de nieuwe grootaandeelhouder. Volgens een bron die anoniem wil blijven, heeft de opbouw van het belang van Morgan Stanley in KPN niets te maken met het bod van América Móvil. Een bankier uit Londen zegt dat het niet om een strategisch belang gaat om de biedingsstrijd rond KPN te beïnvloeden. Morgan Stanley, dat zelf niet wil reageren, zou afgelopen vrijdag toevallig met haar gebundelde handelsposities voor klanten door de 10-procentsgrens heen zijn geschoten.

Als Morgan Stanley zijn aandelen nu weer van de hand zou doen, zou de bank volgens persbureau Novum een winst van miljoenen euro’s boeken. Op 4 mei was het aandeel KPN gemiddeld minder dan 6,50 euro waard. Dankzij het bod van América Móvil was de koers van KPN vanochtend gestegen naar 7,62 euro.