Ambassadeur eindelijk welkom in Roemenië

Na maanden wachten heeft Nederlands hoogste diplomaat in Roemenië afgelopen week eindelijk zijn geloofsbrieven aangeboden aan president Traian Basescu. Dat heeft de ambassadeur in kwestie, Matthijs van Bonzel, laten weten via Twitter. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt het bericht.

Van Bonzel zit al sinds december op zijn post in Boekarest, maar een uitnodiging van de president liet lang op zich wachten. Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) zei vorige maand, in antwoord op Kamervragen van de PvdA, niet te weten wat de oorzaak van die vertraging was. Algemeen wordt aangenomen dat het te maken heeft met de blokkade die Nederland in Brussel heeft opgeworpen om de EU-leden Roemenië en Bulgarije toe te laten tot de paspoortvrije Schengen-zone.

Het is onbekend waarom president Basescu de Nederlandse ambassadeur nu wel wilde ontvangen. Een verband met de val van het kabinet Rutte lijkt onwaarschijnlijk: ook na het afhaken van gedoogpartner PVV zal Nederlandse regering haar opstelling over de Schengen-zone voorlopig niet wijzigen, zegt een woordvoerder van minister Leers (Immigratie en Integratie, CDA). Hij wijst op de ruime Kamermeerderheid die zich achter het veto van het kabinet tegen Roemenië en Bulgarije heeft geschaard.

De nieuwe Roemeense ambassadeur in Nederland, Ireny Comaroschi, is afgelopen week officieel benoemd. Een woordvoerder van de ambassade zegt te hopen dat ze „spoedig” naar Den Haag komt. Vermoedelijk wachtte Roemenië met haar definitieve benoeming om te voorkomen dat zij in Nederland in dezelfde situatie zou belanden als Van Bonzel in Boekarest.

Een voormalige Nederlandse ambassadeur in Roemenië, Coen Stork, noemde het getreuzel met Van Bonzels geloofsbrieven in deze krant onlangs „een beetje kinderachtig”.