Algerije naar stembus: geen revolutie, ook weinig animo verkiezingen

Algerijnen lopen langs verkiezingsposters in hoofdstad Algiers. Foto AP / Sidali Djarboub

Algerije houdt vandaag parlementsverkiezingen die de meest vrije uit de geschiedenis moeten worden. Vandaag mogen 21,6 miljoen mensen in het land naar de stembus. Maar er lijkt in het Noord-Afrikaanse land maar weinig enthousiasme voor te bestaan.

De 21,6 miljoen Algerijnse kiezers kunnen vandaag kiezen uit maar liefst 44 partijen. De helft daarvan is pas dit jaar gelegaliseerd. President Abdelaziz Bouteflika heeft bovendien beloofd dat hij het nieuwe parlement zal betrekken bij het herschrijven van de grondwet. Maar eerlijke en vrije verkiezingen blijven in Algerije betrekkelijk, ook dit jaar weer.

Maar na jaren van onderdrukking en frauduleuze verkiezingen houden veel kiezers het morgen waarschijnlijk toch voor gezien. Op Facebook wisselden jongeren gisteravond al felicitaties uit voor vandaag: ‘gelukkige niet-stemdag’.

Vooral deze jongeren zijn ontevreden. En zij zijn met veel: meer dan 70 procent van de Algerijnen is onder de dertig. Er wordt dan ook rekening mee gehouden dat de opkomst, net als in 2007, niet boven de 35 procent uitkomt. Wie wel gaat stemmen is verdeeld. Naar verwachting zullen de verkiezingen een versplinterd parlement opleveren. De zetels zullen worden verdeeld tussen de islamitische Groene Alliantie, de regeringspartijen en een waaier van kleinere fracties.

President Bouteflika, sinds 1999 aan de macht, heeft beloofd dat de parlementsverkiezingen van dit jaar vrij en eerlijk zullen zijn. Foto AFP / Farouk BatichePresident Bouteflika, sinds 1999 aan de macht, heeft beloofd dat de parlementsverkiezingen van dit jaar vrij en eerlijk zullen zijn. Foto AFP / Farouk Batiche

Arabische Lente kwam in Algerije niet van de grond

Maar ondanks alle politieke onvrede is de Arabische Lente toch goeddeels aan Algerije voorbijgegaan. Het qua oppervlakte grootste land van Afrika is namelijke betrekkelijk welvarend dankzij zijn aardolie- en aardgasbezit. Het is aan deze rijkdom te danken dat de onrust in de Arabische wereld buiten gehouden kon worden. Er vielen genoeg extraatjes uit te delen om de mensen rustig te houden.

En toch zijn de revoluties in omringende landen volgens persbureau AP wel degelijk een verkiezingsthema geweest: in hun campagnetoespraken deden leiders van met name de twee regeringspartijen steeds weer hun best de Arabische Lente in een kwaad daglicht te stellen.

President Bouteflika heeft de kiezers vrije verkiezingen beloofd, met internationale waarnemers die daarop moeten toezien. Door vijfhonderd buitenlandse waarnemers toe te laten hopen de Algerijnse autoriteiten de buitenwereld te overtuigen van hun goede wil en veranderingsgezindheid.

Aanhangers van het islamitische Front voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling vorige week tijdens een campagnebijeenkomst. Foto Reuters / Zohra BensemraAanhangers van het islamitische Front voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling vorige week tijdens een campagnebijeenkomst. Foto Reuters / Zohra Bensemra

Omstreden verkiezingen lijken onder gewone man niet erg te leven

Maar de mensen in het land lijken daar maar weinig van te geloven. De meeste campagnebijeenkomsten werden de afgelopen tijd zeer matig bezocht. Veel verkiezingsposters zijn juist beklad. Nour-Eddine Benissad, de voorzitter van de Liga voor de Verdediging van Mensenrechten, zei tegen AP:

“Door de Arabische Lente besloot de regering vrije verkiezingen te houden en ik denk dat dat voor de bühne is. Ik geloof niet dat de wil om het politieke toneel te veranderen er echt is.”

Eigenlijk alleen het Front van Socialistische Krachten, de enige geloofwaardige niet-islamitische oppositiepartij, ziet de aanwezigheid van buitenlandse waarnemers als een enorme stap vooruit voor de democratie in Algerije. Deze partij heeft besloten voor het eerst in tien jaar weer mee te doen aan de verkiezingen.

Een andere oppositiepartij, de Beweging voor Cultuur en Democratie, nu nog met negentien zetels in het parlement heeft juist opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen. Net als Al-Qaeda in de Mahgreb overigens, de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda die ontstaan is in Algerije en zijn hoofdbasis in het zuiden van het land heeft.