Zwarte geld gleed niet in zijn eigen zak

NecrologieZijn liefde voor FC Groningen ging zo ver, dat ex-voorzitter Renze de Vries sjoemelde met belastinggeld en (vijf dagen) in de cel belandde.

Eredivisie Seizoen 2005-2006 FC Groningen - AZ 0-0 (0-0) Renze de Vries, oud-voorzitter van FC Groningen Rene Bouwman/Hollandse Hoogte

Zakendoen met een sigaar in de mond en een pilsje erbij. De achterkant van een sigarendoos benutten om op te tellen of af te trekken. Zo deed Renze de Vries dat. Als handelaar te Roden in varkens en varkensvlees. En als voorzitter van FC Groningen, in de jaren tachtig. Het geld ging onder de tafel door.

Tot het misging en de FIOD bij Groningen ging wroeten, zoals de fiscale opsporingsdienst bij zoveel clubs in het Nederlandse voetbal achter de boeken is gaan kijken. Dat heeft heel wat bestuurders van naam en faam een strafblad bezorgd. In 1988 was De Vries als KNVB-bestuurder nog aanwezig bij het Nederlands elftal dat Europees kampioen werd. Ruim een half jaar deed de FIOD een inval in het Oosterpark, het stadion van FC Groningen, en stortte het rijk van De Vries in.

Hij werd de eerste voetbalbestuurder die wegens zijn activiteiten voor een club in de gevangenis belandde. Dat was in 1994. Daarvan maakte hij ook weer een spektakel, herinnert zich Dick Heuvelman, destijds sportverslaggever bij het Nieuwsblad van het Noorden. „Hij hield één dag voordat hij de cel in moest open huis voor de media.” De Vries ging toen al een kleine vijf jaar als eenarmige varkenshandelaar door het leven. Bij een zware val had hij eind 1988 zijn rechteronderarm verspeeld. Naar eigen zeggen was hij uitgegleden over een gladde vliegtuigtrap. Er zijn geen getuigen die dat bevestigen.

Persoonlijk leed is hem ook verder niet bespaard gebleven. In 2003 overleed zijn 42-jarige zoon, die hem in het bedrijf was opgevolgd, onverwacht aan een ziekte.

De Vries toonde zich op die open dag in 1994 bevreesd voor wat hem in de gevangenis te wachten zou staan. „Ik ben bang dat ik hieraan onderdoor zal gaan.” Dat is erg meegevallen. Vijf dagen later stond hij alweer op straat – wegens gezondheidsproblemen. In een verzorgingshuis in Roden is hij gisteren op 81-jarige leeftijd overleden.

De Vries, die zijn club leidde „als een verlicht despoot”, aldus Heuvelman, was een man met humor wiens versprekingen soms legendarisch zijn geworden. Boven FC Groningen hing „het zwaard van Damascus” en iemand die met ernstige problemen in het ziekenhuis was opgenomen, lag „op de afdeling fancy fair”.

In 2005 gaven supporters van FC Groningen, dat tegenwoordig in de Euroborg speelt, hem symbolisch de boog van het oude stadion Oosterpark. Ze waren hem niet vergeten, de ex-voorzitter die hun club in sportief opzicht een bloeiperiode bezorgde en die bijzondere voetballers naar het hoge noorden had gehaald. Fandi Ahmed uit Singapore, ‘de Parel van Maleisië’. Zoals John de Wolf, René Eijkelkamp en vele anderen. De voetbalcarrière van de broers Erwin en Ronald Koeman ontplooide zich in die jaren bij FC Groningen.

Renze de Vries spiegelde zich graag aan bestuurders die elders hun faam hadden gevestigd. Ton Harmsen van Ajax. Jesus Gil y Gil van Atlético Madrid. Dat was misschien zijn grootste fout: hij keek in de verkeerde spiegels.

Hij dacht te handelen in het belang van zijn club. Het zwarte geld gleed niet in zijn eigen zak. Spelers en trainers profiteerden ervan. De Vries deed het voor FC Groningen.