Wat zou ik als klant willen betalen voor mezelf?

Naam: Hans Nooteboom (44)Opleiding: verschillende opleidingen op gebied van financieel management (mbo en hbo)Bedrijf: D & C Financieel Management, Zutphen (eenmanszaak)Sinds: 2001Huidige uurtarief: gemiddeld 60 euro, exclusief btw Huidige jaaromzet: 65.000-70.000 euro bruto

Voor

Wat doe je voor werk?

„Ik werk als financieel adviseur op interim-basis. Mijn opdrachtgevers variëren. Zo heb ik in het verleden voor het Leger des Heils gewerkt, maar ook voor grote zorgverzekeraars en woningbouwcorporaties. Ik word meestal ingehuurd voor gemiddeld drie tot zes maanden om de afdeling financiën te versterken. De redenen om mij in te huren verschillen. Soms gaat het om het vervangen van iemand die langdurig ziek is, soms om het tijdelijk invullen van een vacature omdat een werknemer is vertrokken. Maar er zijn ook meer crisisachtige situaties waarbij een instelling tijdelijk behoefte heeft aan specifieke kennis op een bepaald vlak.”

Je doet dit werk nu ruim tien jaar. Is je uurtarief in die periode veranderd?

„Mijn huidige uurtarief is gemiddeld 60 euro. Soms is het iets hoger, soms iets lager, maar de bandbreedte is niet groot. Toen ik in 2001 met dit werk begon, lag mijn gemiddelde tarief tussen de 45 en de 50 euro.”

Je tarief is dus wel gestegen in de loop van de tijd, maar het verschil is niet enorm.

„Dat klopt. Ik vraag tegenwoordig enerzijds wel meer omdat ik inmiddels behoorlijk wat specifieke kennis en ervaring heb opgebouwd. Met name als het gaat om het ondersteunen van de financiële afdelingen van woningbouwcorporaties. Binnen die branche geldt heel specifieke wet- en regelgeving. De kennis die daarvoor nodig is, kan ik bieden. Dat heeft effect op mijn tarief. Anderzijds heb ook ik te maken met de gevolgen van de slechte economische situatie. Er is vrij veel concurrentie en bovendien zijn opdrachtgevers tegenwoordig een stuk zuiniger als het gaat om het inhuren van externe adviseurs.”

Na

Waar merk je aan dat opdrachtgevers terughoudender zijn?

„Binnen een onderhandeling over een opdracht is het gewoon lastiger om een tarief vast te stellen. Er gaan veel meer telefoontjes over en weer. In mijn offerte zet ik vaak een wat hoger tarief dan hetgeen ik wil binnenhalen. Daarmee creëer ik voor mezelf onderhandelingsruimte. Een aantal jaar geleden kwam het vaak voor dat het tarief in mijn offerte bijna één op één werd overgenomen door de opdrachtgever. Die tijd is echt voorbij.”

Hoe bepaal je je uurtarief?

„Er zijn verschillende factoren die meespelen, zoals de duur van de opdracht en het aantal uren per week waarvoor ik word ingehuurd. Ik werk nu bijvoorbeeld een aantal maanden voor een woningstichting in de regio Doetinchem. Ik ben daar ingehuurd voor 28 uur per week. Omdat het geen fulltime klus is, ligt mijn tarief wat hoger dan gemiddeld: 67 euro per uur. Toch moet je wel uitkijken bij het vaststellen van je uurtarief. Ik verplaats me altijd in de positie van de klant en stel mezelf de vraag wat ik zou willen betalen om mezelf in te huren.”

Wat is je belangrijkste onderhandelingstip?

„Doe je huiswerk. Het is ten eerste belangrijk om te weten wat je jaarlijks wilt omzetten. Dat bedrag moet je terugrekenen naar een gemiddeld tarief. Maar ten tweede moet je weten wat een marktconform tarief is voor het werk dat je doet. Ik praat veel met collega’s die vergelijkbaar interim-werk doen. Bovendien heb ik als financieel adviseur natuurlijk een mooie positie als het gaat om het inschatten van marktconforme tarieven. Ik word immers aangesteld op de afdeling financiën en zie daar vaak de facturen langskomen van andere externe adviseurs.”

Meedoen aan deze rubriek? Meld je aan via werk@nrc.nl