Video: een droomritje in de metro van Kopenhagen

De mensen die in deze metro in Kopenhagen zaten, kregen een wel heel mooi en onverwacht cadeautje. Wat begon als een normaal, alledaags metroritje, werd voor veel reizigers een betoverende en onvergetelijke ervaring.

Alleen het bordje op het station met reizigersinformatie verraadde iets van de gebeurtenis, maar wat er precies zou gebeuren, wist niemand. Reizigers keken wat verdwaasd en stapten nieuwsgierig de metro in. Eenmaal in de metro klonk algauw het geluid van een fluit.

De metro bleek vol te zitten met leden van het Kopenhagen Filharmonisch Orkest. In samenwerking met Radio Klassiek organiseerden ze een bijzondere flashmob, ter promotie van klassieke muziek.

De lieflijke klanken van Edvard Griegs ‘Morning’ uit het beroemde Noorse toneelstuk Peer Gynt wisten menig reiziger te raken. Koptelefoons werden afgezet, iPods gingen uit. De geluiden uit de video zijn er niet later opgezet - de akoestiek in de metro is kennelijk zo slecht nog niet.

Flashmob van vorig jaar

Het was niet de eerste keer dat het orkest uit Kopenhagen een flashmob deed. Een jaar geleden gaf het orkest ook al een verrassingsoptreden op een soortgelijke setting: het Centraal Station van Kopenhagen. Dat concert was net zo verrassend, maar een stuk minder ontroerend en intiem. Wie weet wat ze volgend jaar voor moois in petto hebben.