Uitgelicht

Film

Los Abrazos Rotos / Broken Embraces (Pedro Almodóvar, 2009, ESP). Film volgt de blinde scriptconsultant Harry Caine (Lluís Homar), vroeger een succesvol regisseur. Hij is een dwangmatige macho die zijn blindheid inzet om een behulpzaam meisje seksueel te overrompelen. Een zigzaggend plot, voortgestuwd door ongecontroleerde passie, jaloezie, verraad en geheimen. Soepele, vloeiende montage. Maar emotioneel doet Broken Embraces niets. Hommar acteert te steriel; hij laat ons onverschillig. Arte, 20.15-22.15u.

Sunshine Cleaning (Christine Jeffs, 2008, VS). Feelgoodfilm is een eerbetoon aan de dromen van gewone Amerikanen. In het geval van de zussen Rose (Amy Adams) en Norah (Emily Blunt) Lorkowski is dat een eigen bedrijfje dat zich heeft gespecialiseerd in het schoonmaken van plaatsen delict. Een geweldige metafoor voor alles wat vies en voos is aan de wereld, en hoe je je daar met een opgeruimd gemoed en een beetje aanpakken staande in kan houden. Met Alan Arkin als eigenzinnige grootvader. Net5, 20.30-22.25u.

Bridget Jones: The Edge of Reason (Beeban Kidron, 2004, VS/F/GB/D/EIR). Tweede film over de uit de boeken van Helen Fielding tot leven gebrachte single in gevecht met calorieën, nicotine en alcoholische eenheden, werd een zeldzaam belegen en oubollige aangelegenheid. Weer met Renée Zellweger, Colin Firth en Hugh Grant. RTL5, 22.20-00.30u.

Einayim Petukhoth / Eyes Wide Open (Haim Tabakman, 2010, ISR/D/F). Wonderlijke mix van religieus traktaat en romantisch drama. Regisseur Tabakman omschreef zichzelf in Cannes als orthodox noch homoseksueel, net zomin als Francis Ford Coppola maffioos hoefde te zijn om The Godfather te maken. Maar Tabakmans fantasie (of zijn research) schoot tekort om zijn verhaal gelaagd genoeg te maken om het boven een laboratoriumopstelling te laten uitstijgen. Tabakman is zo druk bezig homoseksualiteit ‘koosjer’ te maken, dat hij het risico loopt dat zijn film als pamflettistisch wordt ervaren. Arte, 23.10-00.40u.

Informatief

BreinGeheim. Charles Groenhuijsen behandelt als derde emotie woede. Wat gebeurt er in de hersenen als je kwaad wordt? Als je boos bent, maakt je lichaam zich direct klaar voor actie. Adrenaline gaat stromen, je spieren spannen zich aan, je hartslag versnelt en je gezicht vertrekt. Alles om er zo intimiderend mogelijk uit te zien. Woede is een sociaal signaal dat onze grenzen aangeeft. Volgens sociaal psychologe Agneta Fischer is boosheid dan ook nuttig. „Zolang je nog boos bent, is er hoop.” Groenhuijsen bezoekt verder Otto Adang, gedragsonderzoeker en docent aan de politieacademie, tijdens een oefening van de Mobiele Eenheid. De ME krijgt trainingen in het onder controle brengen van groepswoede, zoals bij hooligans. Ned.2, 20.25-20.50u.

So wie ein Wunder – Das singende Kino des Herrn Heymann. Documentaire over de joodse componist Werner Richard Heymann (1896-1961), die tijdens het interbellum de filmoperette bedacht: een combinatie van film, dans en muziek. Zijn composities voor de Duitse filmstudio Afa waren populair in het Berlijn voor het nazibewind. Na hun machtsovername vluchtte Heymann naar de Verenigde Staten. Daar componeerde hij onder andere de filmmuziek voor Ernst Lubitsch’ antinazisatire To be or not to be. Arte 22.15-23.10u.

Cola Chicken. Korte documentaire van Wytse Koetse over Chen Chen: een jonge Chinees die zich in Barcelona staande houdt met werk voor een bedrijfje dat appartementen verhuurt aan toeristen. Chen Chens hectische dagen bestaan uit het inchecken van toeristen, het ondergaan van hun woede-uitbarstingen en het oplossen van de problemen veroorzaakt door de krakkemikkige staat van de huizen. ’s Nachts slaapt hij stiekem in een vrijstaand appartement. Chen Chen blijft echter optimistisch en droomt van een eigen restaurant, met als specialiteit zijn lievelingskostje: ‘Cola Chicken’. Ned.3, 23.10-23.40u

Amusement

Baantjer. Nederlandse politieserie, gebaseerd op de boeken van Appie Baantjer. Hoofdinspecteur Jurriaan de Cock (Piet Römer) krijgt te maken met de gruwelijke moord op een misdaadjournaliste. Toevallig ook de ex-vriendin van inspecteur en side kick Dick Vledder (Victor Reinier), die dan ook emotioneel te veel betrokken raakt bij de zaak. Tweedelige aflevering: De Cock en de moord op het vertrouwen (deel 1). Eén, 23.10-23.50u,

Radio

New York Nacht. Een nacht lang verhalen over de Big Apple. Theodor Holman gaat met Amerikakenner (en popjournalist) Jan Donkers en filmjournalist Gawie Keyser op zoek naar het typische New Yorkgevoel. Hij praat met ze over de literatuur, kunst en film van de stad. En natuurlijk met veel muziek. Radio 1, 02.02-06.00u.