12.000 geheime telefoongesprekken: strijd Libië door ogen Gaddafi’s

Gaddafi op een archieffoto uit november 2009, toen hij te gast was op een internationale top in Rome. Foto Reuters / Alessandro Bianchi

‘They’re the conversations Muammar Gaddafi didn’t want the world to hear’, zegt Al Jazeera over twaalfduizend telefoongesprekken van Gaddafi, zijn zoons en andere hoge figuren uit zijn regime die het in handen kreeg. De tapes geven een fascinerend inzicht in de overlevingsstrijd van Gaddafi’s regime.

Al Jazeera zendt vanaf aanstaande vrijdag het programma ‘Libya on the Line’ uit, waarin de maandenlange strijd tussen Gaddafi’s regime en de opstandige rebellenstrijders door de ogen van de dictator en zijn ingewijden wordt verteld. De Arabische zender noemt het een nieuw perspectief dat laat zien wat Gaddafi en zijn zoons allemaal deden om aan hun macht vast te houden.

Een drietal fragmenten uit telefoongesprekken is alvast hieronder te beluisteren. In één van de gesprekken geeft Saif al-Islam, een belangrijkste zoon van Gaddafi, een bevel om rebellen te laten liquideren. In de twee andere fragmenten horen we Gaddafi zelf. In een van de fragmenten beklaagt hij zich tegenover zijn premier Baghdadi Mahmudi dat Spanje steeds kritischer wordt op zijn land. Gaddafi’s oplossing: vertel de Spanjaarden dat we Baskenland erkennen.