Timosjenko overgebracht naar ziekenhuis in Charkov

Joelia Timosjenko toont blauwe plekken in de maagstreek die ze naar eigen zeggen heeft opgelopen door hardhandig optreden van bewakers in de vrouwengevangenis Katsjanivska in Charkov. Foto Reuters

Joelia Timosjenko is overgebracht naar een ziekenhuis in het Oekraïense Charkov. Een konvooi van ambulances en politieauto’s arriveerde daar vanochtend.

Dat meldde een correspondent van persbureau AFP. Kort daarop volgde de officiële bevestiging dat Timosjenko vanuit de vrouwengevangenis Katsjanivska (ook in Charkov) naar het ziekenhuis is gebracht.

Timosjenko, die met chronische rugklachten kampt, was de afgelopen drie weken in hongerstaking uit protest tegen mishandeling door bewakers. Ze zou die nu willen beëindigen. Een Duitse arts zal haar gaan behandelen. Yevgenia Timosjenko, de dochter van de voormalig premier en oppositieleider van Oekraïne, zei eerder dat haar moeder dat als voorwaarde had gesteld voor de opname in Charkov.

De medische behandeling van Timosjenko is inzet geworden van een internationale diplomatieke rel. Timosjenko is in Oekraïne tot zeven jaar cel veroordeeld voor machtsmisbruik, een veroordeling die door veel West-Europese landen als politiek gemotiveerd wordt gezien. Gisteren moest Oekraïne een top van Midden- en Oost-Europese leiders nog afgelasten omdat veel Europese regeringsleiders uit protest tegen de behandeling van Timosjenko hadden aangekondigd weg te blijven.