Tankdeal blijft onzeker

Het demissionaire kabinet en Indonesië zijn het eens over de verkoop van tachtig wegbezuinigde legertanks. Dat blijkt uit een brief die gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Kamer dreigt de deal van zo’n 200 miljoen euro echter te dwarsbomen.

GroenLinks en de ChristenUnie – twee partijen die zich in de zogenoemde ‘Kunduz-coalitie’ juist bij de VVD en het CDA hebben aangesloten – gaan voorop in de strijd tegen de verkoop. Kamerleden Arjan El Fassed (GroenLinks) en Joël Voordewind (ChristenUnie) vinden dat Nederland geen militair materieel moet verkopen aan een land dat de mensenrechten schendt. Ze vrezen dat Indonesië de Nederlandse tanks inzet tegen de Papoea-minderheid. Ook de PVV wijst de deal af. Die partij is tegen wapenleveranties aan moslimlanden. Eind vorig jaar nam de Kamer een motie aan tegen de verkoop.

De ministers Hillen (Defensie, CDA) en Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD), zich bewust van hun demissionaire status, zeggen „de mogelijke transactie met de grootst mogelijke zorgvuldigheid” te wegen. De Kamer wordt uitgenodigd voor „een gedachtenwisseling”.

Mocht het parlement de verkoop definitief afwijzen, dan zal Indonesië de gewenste tanks zonder problemen in andere Europese landen kunnen kopen. Duitsland doet bijvoorbeeld dezelfde tanks van de hand.

Vooral voor Hillen zou het mislukken van de deal grote gevolgen kunnen hebben. De opbrengst zou zijn begroting ten goede komen. Defensie moet 1 miljard euro bezuinigen.