Stedelijk moet flink deel van z'n subsidie inleveren

Dat schrijft de Amsterdamse Kunstraad in een brief aan de gemeente.

Amsterdam. Het Stedelijk Museum moet jaarlijks bijna 2 miljoen euro bezuinigen in de periode 2013-2016. Dat betekent dat het museum het meest moet bezuinigen van alle grote kunstinstellingen in Amsterdam. In plaats van de 12,5 miljoen euro subsidie op een begroting van 14 miljoen euro in 2011, zou het museum voortaan jaarlijks 10,6 miljoen euro subsidie moeten krijgen.

Dat schrijft de Amsterdamse Kunstraad in een brief die gisteren is aangeboden aan het gemeentebestuur. Het advies van de raad wordt door de gemeente doorgaans opgevolgd. De brief schetst de hoofdlijnen van het advies van de Kunstraad dat 15 juni verschijnt. Het Stedelijk Museum vormt „een groot knelpunt”, stelt de raad. Het Stedelijk Museum deed een aanvraag van 15,5 miljoen euro. „Het verschil tussen deze aanvraag en het budget is onoverbrugbaar”, schrijft de Kunstraad. „Het museum heeft in zijn aanvraag geen rekening gehouden met de context van de bezuinigingen. Andere instellingen wel”, zegt voorzitter Gerard de Kleijn.

De aanvraag van het museum, gesloten sinds 2004, is relatief hoog. Tijdens de verbouwing kampte het met tegenslagen. De verbouwing liep vier jaar uit waardoor de kosten ten minste 20 miljoen euro hoger uitvielen dan gepland. Amsterdam bezuinigt de komende periode 6,5 miljoen euro op kunstinstellingen. NRC