Spanje moet Puyol thuislaten. Welke spelers missen het EK ook?

Barcelona-aanvoerder Carles Puyol mist het EK. Hij is niet de enige. Foto Reuters / Albert Gea

Nog een krappe maand en dan gaat het EK 2012 van start. Gisteren moest Spanje een fors verlies nemen: verdediger Carles Puyol moet een kijkoperatie ondergaan en is er niet bij. Welke andere spelers zien het toernooi (wellicht) aan zich voorbijgaan?

Want die vraag zal de komende weken het EK-vooruitbliknieuws beheersen: met welke selecties komen de zestien landen naar Polen en Oekraïne? Wie haalt het niet omdat het lichaam weigert mee te werken? Een overzicht per poule.

Poule A: Polen, Griekenland, Rusland, Tsjechië

In deze zwakste poule van het toernooi zijn er weinig zorgen over de fitheid van spelers. Gastland Polen hoeft (vooralsnog) niemand te missen en ook Griekenland heeft alle spelers die gebruikt werden voor de kwalificatie nog op twee benen staan. Voor Tsjechië geldt hetzelfde.

Dick Advocaat heeft er bij Rusland wel een paar in de lappenmand zitten. Vooral de verdediging is getroffen: Valisi Berezutski (29 jaar oud, CSKA Moskou) en Sergej Ignasjevitsj (32, ook CSKA) kampen met respectievelijk een gescheurde heupspier en een gebroken teen.

Poule B: Nederland, Denemarken, Duitsland, Portugal

We beginnen in eigen huis. De selectie van Van Marwijk kreeg maandag de eerste serieuze tik te verwerken: Erik Pieters (23, PSV) haalt het toernooi niet vanwege een voetblessure. Da’s zuur, want hij was de beoogde linksback van Oranje, dat een loodzware poulefase voor de boeg heeft. Onzekerheid is er over Ibrahim Afellay (26, FC Barcelona): hij is nog altijd aan het herstellen van een knieblessure die hem al maanden aan de kant houdt. Andere kopzorgen zijn er momenteel niet - zelfs Robben is alweer enige tijd in goede doen.

http://youtu.be/diM1-OJocGw

Duitsland heeft nog geen afvallers. Portugal mist spelmaker Danny (28, Zenit St. Petersburg, zie video boven) omdat die in februari een zware knieblessure opliep. Denemarken, tenslotte, weet nog niet of Christian Poulsen (32, Evian FC) inzetbaar is. De middenvelder is geen vaste kracht meer, maar hij brengt wel ervaring met zich mee: al drie eindtoernooien speelde hij met de Denen.

Poule C: Spanje, Italië, Ierland, Kroatië

De regerend Europees kampioen kan, zoals gezegd, verdediger Carles Puyol (34, FC Barcelona) niet meenemen. Er is een kijkoperatie in zijn rechterknie nodig na de stadsderby tegen Espanyol van afgelopen weekend. Hij is niet de enige: bondscoach Del Bosque weet pas op het laatste moment of hij zijn doelpuntenmachine David Villa (30, FC Barcelona) kan inzetten. De spits brak in december zijn been.

Maar ook Italië heeft z’n aderlating. Spits Giuseppe Rossi (25, Villareal, zie doelpuntenfilmpje hieronder) scheurde onlangs voor de tweede keer in een jaar zijn rechterkniebanden. Een andere aanvaller, Antonio Cassano (29, AC Milan) werd dit seizoen geopereerd aan het hart en is pas sinds een paar weken weer op het trainingsveld te vinden. Een vraagteken dus.

http://youtu.be/r8wp2iVV808

Ierland en Kroatië zijn duidelijk de outsiders van Poule C, maar deze twee ploegen stevenen vooralsnog zonder blessureleed op het toernooi af.

Poule D: Oekraïne, Zweden, Frankrijk, Engeland

Het probleem zit ‘m in bij thuisland Oekraine in wie er onder lat staat: maar liefst drie vooraanstaande doelmannen zijn niet inzetbaar. Oleksandr Shovkovskiy (37, Dynamo Kiev) heeft ‘t aan zijn schouder, Andriy Dikan (34, Spartak Moskou) heeft een gezichtsblessure en Oleksandr Rybk (25, Shaktar Donetsk) is geschorst voor het gebruik van verboden middelen. De meest ervaren keeper die wel meegaat, heeft net iets meer dan twintig interlands op zijn naam staan. De andere twee speelden nog nooit in het nationale shirt.

Eén speler lijkt het niet te gaan halen voor Zweden: centraal verdediger Daniel Majstorovic (35, Celtic) liep een knieblessure op na een charge op de training van landgenoot Zlatan (zie video onder).

Frankrijk heeft twee mannen die niet mee kunnen: verdediger Eric Abidal (32, FC Barcelona) moest vorige maand een levertransplantatie ondergaan nadat daar in maart 2011 een tumor was ontdekt. Nog meer afzeggende verdedigers: Bakary Sagna (29, Arsenal) heeft een gebroken teen.

En dan de Engelsen nog. Supertalent Jack Wilshere (20, Arsenal) heeft een seizoen vol enkelblessures achter de rug en gaat niet mee. De net aangestelde manager Roy Hodgson heeft nog wat andere onzekerheden: Darren Bent (28, Aston Villa) en Theo Walcott (23, Arsenal) zijn herstellende. Daar moeten we voor de volledigheid nog bij zeggen dat Wayne Rooney (26, Manchester United) fit is, maar door een schorsing de eerste twee wedstrijden, tegen Zweden en Frankrijk, mist.

Zestien landen, dertien uitvallers, zes vraagtekens. En nog dertig dagen.

    • Peter Zantingh