Spanje en Portugal willen hulp van Europese Investeringsbank

De Spaanse premier Rajoy (links) en zijn Portugese collega Coelho tijdens hun gezamenlijke persconferentie vandaag. Foto AP / Paulo Duarte

De Europese Investeringsbank (EIB) moet een grotere rol spelen in het stimuleren van economische groei door meer zakelijke projecten te financieren. Dat hebben de regeringsleiders van Spanje en Portugal vandaag in een gezamenlijke verklaring gezegd.

De EIB is het financieringsinstituut van de Europese Unie en voorziet in langetermijnleningen om investeringen te bevorderen. De EIB had aan het eind vorig jaar 232 miljard euro in kas en spendeerde in 2011 volgens zijn jaarverslag 46,2 miljard euro aan verschillende projecten binnen de EU. DE EIB ontvangt zijn kapitaal van de 27 EU-lidstaten.

EIB manier om te investeren in bezuinigingstijd

Zoals veel landen in Europa bevinden Spanje en Portugal zich in een recessie en willen ze banen creëren. Ze hebben daarvoor echter niet de financiële middelen, omdat ze zich hebben gecommitteerd aan het terugdringen van hun schulden.

Meer investeringen door de EIB zou vooral voor Span je en Portugal erg gunstig zijn, twee van de zwakste economieën van de eurozone. Op die manier kan er in hun economieën zowel worden bezuinigd (door de nationale overheid) als geïnvesteerd (via de EIB).

De Spaanse premier Mariano Rajoy en zijn Portugese collega Pedro Passos Coelho stelden vandaag volgens persbureau AP na overleg in Porto dat de EIB “dringend” financiële steun moet verlenen, vooral aan kleine en middelkleine bedrijven in hun landen.

Door een gebrek aan krediet stokt de economische groei en worden er te weinig banen gecreëerd, stelden ze. Bovendien leveren de structurele hervormingen die in beide landen worden doorgevoerd op de korte termijn nog weinig extra werkgelegenheid op, zei Rajoy.