Spaanse rente stijgt

De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties is vanochtend tot boven de 6 procent gestegen, een nieuw signaal dat beleggers zich grote zorgen blijven maken over de vierde economie van de eurozone.

De spanning rond Spanje loopt op in reactie op de politieke chaos in Athene na de Griekse verkiezingen van zondag. Ook het nieuws dat de regering vrijdag minstens 7 miljard euro gaat injecteren in Bankia, de noodlijdende vierde bank van het land, zorgt voor onrust.

Toen de Spaanse en Italiaanse tienjaarsrentes vorig jaar boven de 6 procent stegen was dit voor de Europese Centrale Bank aanleiding in te grijpen. In augustus wist de ECB de rentes te drukken door op de secundaire markt obligaties van beide landen op te kopen. In de winter lanceerde Frankfurt vervolgens een massieve liquiditeitssteun aan banken van ruim 1000 miljard euro.

Die goedkope driejarige leningen werden door Zuid-Europese banken deels aangewend om staatsschuld van hun eigen overheden op te kopen waarop ze een mooie winst kunnen maken. Het effect van deze ‘carry trade’ lijkt nu uitgewerkt. Grote Spaanse banken lieten vorige maand weten aan hun limiet te zitten qua nationale schuld. Kleinere banken zouden de staat nog tot uiterlijk eind van dit jaar kunnen helpen.

Door de politieke onrust in Griekenland en de financiële zorgen van Spanje staat de euro opnieuw onder druk. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar zakte de euro vanochtend tot onder de 1,30.