Snapchat

Je zou alleen een naaktfoto van jezelf moeten rondsturen als je graag chantabel wil zijn. Toch heeft zo’n 6 procent van de Amerikanen wel eens een weinig verhullend plaatje van zichzelf verstuurd, aldus onderzoeksbureau Pew Research Center in The New York Times. 15 procent heeft wel eens zo’n foto ontvangen.

Je kan mij niet wijsmaken dat dit blote leger niet weet hoe tricky het is om zo’n sensuele foto rond te sturen. Blijkbaar is de mogelijke beloning voor het verzenden zo groot dat ze het risico voor lief nemen.

Gelukkig claimt Stanford-student Evan Spiegel een oplossing te hebben bedacht: de app Snapchat. Die werkt als volgt: je trekt je shirt uit, drukt af, stelt het aantal seconden in dat de ontvanger van je ontblote bovenlijf mag genieten en klikt op ‘verzenden’. De gelukkige geadresseerde moet het berichtje ingedrukt houden om jouw naakte lijf te bekijken. Als de tijd om is, verdwijnt de foto voorgoed. Volgens Spiegel zelfs van zijn servers.

Snapchat roept gebruikers niet expliciet op om de app voor naaktfoto’s te gebruiken. Het icoontje van Snapchat is een liefogend spookje en het hele design straalt een kinderlijk enthousiasme uit. Maar een promotiefoto van twee meisjes met hele grote borsten in badkleding (eentje zonder topje) lijkt gebruikers toch een bepaalde richting op te sturen. Bovendien vertelde Spiegel aan The New Yorker dat hij op het idee van Snapchat kwam toen een dispuutsgenoot vertelde dat hij veilig compromitterende foto’s naar zijn vriendin wilde sturen.

Jammer alleen dat Snapchat niet veilig is. Door de home en sleepbutton van je iPhone tegelijkertijd in te drukken, maak je een screenshot van je telefoon. Snapchat weet dat en de foto flitst dan ook snel weg (maar soms niet snel genoeg, blijkt uit mijn zuiver journalistiek gedreven tests). Ook stuurt Snapchat een waarschuwing naar het amateurblootmodel dat de ontvanger zojuist een screenshot heeft gemaakt. Die melding verandert echter niets aan het feit dat de ontvanger nu tóch jouw naaktheid heeft gearchiveerd. Bovendien kan de slimme gluurder ook gewoon met een tweede camera het telefoonbeeldscherm fotograferen.

Dat maakt Spiegel tot de meest hypocriete app-ontwikkelaar ooit. Zolang hitsige mensen met een camera binnen handbereik weten dat het onverstandig is om erotische zelfportretten rond te sturen, verrast het ze niet als hun foto’s publiek domein worden. Maar de maker van Snapchat creëert met een pseudo-oplossing een valse belofte – ‘toe maar, met deze app kan het wél’. Je zou Spiegel bijna dwingen de app offline te halen. Desnoods met chantage. Heeft iemand nog een naaktfoto van hem?