Servische Democraten en Socialisten vormen nieuwe coalitie

De zittende president Boris Tadic krijgt de steun van de Democraten en de Socialisten, die samen een nieuwe coalitie vormen in Servië. Foto Dimitar Dilkoff

De pro-westerse Democratische Servische Partij en de Socialisten hebben vandaag een overeenkomst gesloten om hun regeringscoalitie na de verkiezingen nieuw leven in te blazen. Deze partijen lieten daarnaast weten de zittende president Boris Tadic te steunen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, later deze maand.

Door de overeenkomst die de Democratische partij, die dit weekend als tweede partij uit parlementsverkiezingen kwam en de Socialisten, die derde werden geplaatst, vandaag sloten wordt Servische Progressieve Partij uitgesloten van de regering. Deze rechtse partij won de de parlementsverkiezingen nipt, de Socialisten en Democraten krompen beide licht.

In een verklaring melden de partijen tegenover persbureau Reuters dat de puntjes op de i worden gezet van het akkoord zodra er een nieuwe president is gekozen in het land. Wel zullen de partijen blijven streven naar lidmaatschap van de Europese Unie:

“Alle zaken die verband houden met het samenstellen van de regeringsorganen komen aan bod in verdere besprekingen, die volgen na de presidentsverkiezingen.”

Coalitiepartijen steunen Tadic in presidentsstrijd

In deze verklaring laten de partijen daarnaast weten dat ze achter een nieuwe ambtstermijn staan voor Tadic, die momenteel in een nek-aan-nekrace strijdt om het presidentschap met zijn rivaal. In de presidentsverkiezingen neemt de Europees gezinde Tadic het op tegen de nationalistische oppositieleider Tomislav Nikolic.

Afgelopen zondag werd duidelijk dat deze presidentsverkiezingen een tweede ronde krijgen, niemand heeft in de eerste ronde een absolute meerderheid behaald. Tadic heeft in april zijn ontslag ingediend, tien maanden voor zijn termijn afliep. Hij zei hiermee de weg te willen vrijmaken voor nieuwe verkiezingen.

Volgens onze correspondent Marloes de Koning is het een spannende strijd in een zwaar verdeeld land:

“De uitslagen laten vooral zien dat Servië een zwaar verdeeld land is. Het was al een nek-aan-nekrace en dat is het nog steeds. Iedereen ging er ook vanuit dat er een tweede ronde zou komen om de strijd tussen Tadic en Nikolic te beslissen.”

Populariteit Tadic beschadigd door economische problemen en corruptieschandaal

De campagne voorafgaand aan de verkiezingen werd gedomineerd door economische thema’s, ook al omdat ‘Europa’ veel minder een twistpunt was dan in het verleden. Ongeveer een kwart van de Serviërs is werkloos, de levensstandaard is de afgelopen jaren fors gedaald, en de buitenlandse investeringen zijn teruggelopen. De economie is zwaar getroffen door de crisis in de eurozone, de belangrijkste handelspartner van Servië. De populariteit van Tadic is behalve door de economische problemen ook gedaald door beschuldigingen van corruptie binnen de regerende elite.

Tadic en zijn coalitie streefden voor de verkiezingen naar het lidmaatschap van de Europese Unie. Dat pro-westerse beleid liep een knauw op toen de provincie Kosovo in 2008 de onafhankelijkheid uitriep. Ultranationalisten beschuldigen Tadic ervan Kosovo te hebben ingeruild voor het onzekere vooruitzicht op een EU-lidmaatschap.