Schrijver van 'Max en de Maximonsters' overleden

This image provided by HarperCollins shows the book cover of "Where the Wild Things Are," by Maurice Sendak. Sendak died Tuesday, May 8, 2012 at Danbury Hospital in Danbury, Conn. He was 83. (AP Photo/HarperCollins) AP

Maurice Sendak (83) werd gezien als een van de invloedrijkste kinderboekenmakers ter wereld.

Maurice Sendak, maker van het wereldberoemde prentenboek Max en de Maximonsters, is gisteren op 83-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse schrijver en illustrator stierf aan de gevolgen van een beroerte. Hij werd gezien als een van de grootste en invloedrijkste kinderboekenmakers ter wereld.

Vorig jaar publiceerde hij zijn laatste boek – tegelijk het eerste boek sinds dertig jaar dat hij zelf had geschreven én geïllustreerd. Verdi was stokoud ook op zijn best, volgens Sendak zich, die zichzelf altijd zag als kunstenaar en zich hevig verzette tegen de typering van zijn vak als het maken van ‘kinderboekjes’. Zijn prentenboeken raakten meermalen in opspraak, omdat verontruste ouders meenden dat ze te griezelig waren voor kinderen. Bij Sendak maakten braafheid en liefheid plaats voor de onverbloemde waarheid, voor de duistere kanten van kinderen. „Kinderen hebben woeste fantasieën”, kon Sendak jaren later tevreden gniffelen, toen hij in 2003 de eerste winnaar was geworden van de Astrid Lingren Memorial Award, de ‘Nobelprijs’ voor kinderliteratuur.

Zijn faam dankt hij vooral aan Where the Wild Things Are (1963), goed voor 19 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. De Nederlandse vertaling Max en de Maximonsters heeft hier ook de status van klassieker: de zestiende druk ligt in de winkel en er zijn inmiddels zo’n 110.000 exemplaren in omloop. Het verhaal gaat over de jonge Max die in zijn wolfspakje kattenkwaad uithaalt, zonder eten naar bed gestuurd wordt en dan een fantasiereis maakt naar ‘waar de Maximonsters wonen’. Maar Max temt de monsters, wordt hun koning en viert met hen een wild feest. Terug in zijn kamer wacht hem uiteindelijk alsnog een warm bord eten.

Verschillende schrijvers roemen het boek als toonbeeld van verbeeldingskracht, een ode aan stoutheid en kattenkwaad of een onconventioneel verhaal over een autoriteitsconflict. Onder de bewonderaars van Max en de Maximonsters zijn ook kunstenaars, onder wie filmregisseur Spike Jonze, die het in 2009 verfilmde, en romancier Dave Eggers, die het prentenboek tot roman herschreef.

Sendaks andere boeken beklijfden in Nederland in mindere mate, maar de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert schreef gisteren dat hij hoopt dat Sendak „herinnerd wordt om de verontrusting in zijn werk, dat daarom ook door veel volwassenen wordt gezien als gevaarlijk”. NRC