‘Satan’ Lady Gaga verovert Jakarta

Het geloof van Satan staat op het punt Jakarta in zijn greep te krijgen, en wel in de persoon van Lady Gaga. Volgens radicale moslims in de Indonesische hoofdstad stimuleert de zangeres het aanbidden van de duivel, kleedt ze zich vulgair en is ze een ‘agent van het zionisme’.

Lady Gaga is van plan op 3 juni op te treden in het grootste voetbalstadion van de stad, als laatste onderdeel van een wereldtournee. Maar als het aan het Front ter Verdediging van de Islam ligt, wordt het evenement afgelast. De leiders dreigen met geweld als de show doorgaat.

Anders dan in Maleisië kunnen veel westerse artiesten in Indonesië redelijk ongestoord optreden. Terwijl het buurland onlangs een concert van Erykah Badu afgelastte omdat ze het woord ‘Allah’ op haar bovenlichaam had getatoeëerd, was zij wel welkom in Jakarta.

Maar Lady Gaga gaat sommige rechtlijnige moslims toch te ver. Ook een bestuurder van de Indonesische Raad voor Moslimgeestelijken riep moslims op hun kaartjes voor het concert terug te brengen. Volgens hem verwoest ze de moraliteit door op haar concerten te veel bloot te laten zien.

De kans is klein dat islamitische Gaga-fans aan zijn oproep gehoor zullen geven. Hoewel de kaartjes, vanaf 65 euro, voor veel Indonesiërs neerkomen op een maandsalaris, werden er 25.000 verkocht in de eerste twee uur.

Overigens zijn het niet alleen moslims die zich tegen Lady Gaga keren. In Seoul protesteerden christelijke Koreanen omdat ze homoseksualiteit en pornografie zou promoten. Alleen volwassenen mochten daar haar concert bezoeken.