Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Record: voor dit schilderij van Rothko werd gisteravond 87 miljoen betaald

Het beroemde olieverfschilderij ‘Orange, Red, Yellow’ van de Amerikaanse schilder Mark Rothko heeft vannacht op een spectaculaire veiling van Christie’s 86,8 miljoen dollar opgebracht. Het is het hoogste bedrag dat na de Tweede Wereldoorlog op een veiling voor een kunstwerk is betaald.

Foto AP

Het beroemde olieverfschilderij ‘Orange, Red, Yellow’ van de Amerikaanse schilder Mark Rothko heeft gisteravond op een spectaculaire veiling van Christie’s 86,8 miljoen dollar opgebracht. Het is het hoogste bedrag ooit op een veiling voor een werk van na de Tweede Wereldoorlog is betaald.

Het werk ‘Orange, Red, Yellow’ is gemaakt in 1961 en bracht net iets meer op dan het werk ‘Triptych, 1976’ van Francis Bacon. Dat schilderij had met 86,3 miljoen dollar tot gisteravond het ‘veilingopbrengstenrecord’ in handen. Eerder werk van Rothko had maximaal 72,8 miljoen dollar opgebracht.

De veiling bij Christie’s in New York was gisteravond sowieso een onverwacht groot succes: het veilinghuis verkocht in totaal voor 388,5 miljoen dollar aan werken van onder anderen Gerhard Richter, Jackson Pollock, Yves Klein en Alexander Calder. Vooraf was op een opbrengst van tussen de 236 en 330 miljoen dollar gerekend.

Het wereldberoemde werk ‘De Schreeuw’ van Edward Munch bracht vorige week bij een veiling van Sotheby’s 120 miljoen dollar op. Dat is het hoogste bedrag dat ooit op een veiling voor een schilderij is betaald.