Prestaties Easyjet verder verbeterd

Budgetmaatschappij Easyjet blijft het goed doen. In het afgelopen half jaar zijn de verliezen lager dan in een gemiddeld winterseizoen, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van de luchtvaartmaatschappij.

Easyjet werkt met een gebroken boekjaar, waardoor er een groot onderscheid is tussen het zomer- en het winterseizoen. Omdat de vliegmaatschappij sterk afhankelijk is van vakantiegangers, wordt er in de maanden oktober-april verlies geleden.

In het afgelopen half jaar heeft Easyjet de verliezen echter met bijna eenderde naar beneden gebracht. In de periode oktober-april werd een verlies van 139 miljoen euro geleden. Vorig jaar was dat over dezelfde periode nog 190 miljoen euro. De verwachting is dat de verliezen ruimschoots goed zullen worden gemaakt in het zomerseizoen. In het afgelopen jaar steeg de winst met 60 procent tot 290 miljoen euro. Door de lagere verliezen deze winter zou dat bedrag in de komende zomer nog hoger kunnen uitvallen. Volgens Easyjet is het aantal verkochte vliegtuigstoelen tot nu toe even hoog als vorig jaar. Aan de Londense beurs steeg de koers van het aandeel Easyjet rond het middaguur 3,5 procent, naar 6,36 euro.

Volgens Easyjet heeft het het afgelopen winterseizoen kunnen profiteren van een groter aantal zakelijke reizigers. Topvrouw Carloy McCall heeft het sobere regime van de budgetmaatschappij uitgebreid met extra opties waarvoor klanten kunnen bijbetalen, zoals voorrang bij het boarden en flexibele tickets. De budgetmaatschappij is ook aan het experimenten met gereserveerde stoelen.

De experimenten lijken tot nu succesvol. De omzet over het afgelopen half jaar steeg met 16 procent, tot 1,8 miljard euro. Bestuursvoorzitter McCall reageerde vanmorgen tevreden. „Easyjet heeft de lijn doorgezet wat betreft de operationele en financiële prestaties”, aldus de bestuursvoorzitter. Tegenover persbureau Bloomberg zei McCall dat Easyjet waarschijnlijk niet zal profiteren van de Olympische Spelen in Londen. In juli zitten de meeste vluchten van de budgetmaatschappij sowieso vol.