Portugal schaft feestdagen af

In verband met de crisis worden in Portugal twee religieuze feestdagen afgeschaft, om per jaar minder werkdagen te verliezen.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en van Economie laten in een gezamenlijk communiqué weten dat hierover een akkoord is bereikt met het Vaticaan. De religieuze feestdagen waren vastgelegd in het concordaat uit 2004.

De afgeschafte feestdagen zijn Sacramentsdag, zestig dagen na Pasen, die voortaan op de eerstvolgende zondag gevierd zal worden, en 1 november, Allerheiligen.

De maatregel gaat volgend jaar in en geldt in principe voor vijf jaar. Hij is bedoeld „ter ondersteuning van de pogingen van Portugal en de Portugezen om uit de economische en financiële crisis te komen die het land doormaakt”, aldus het communiqué. Het besluit past in de hervorming van de arbeidscode, waarmee de Portugese regering de concurrentiepositie van het land wil verbeteren. (AFP)