Openingsfeest Berlijnse luchthaven gaat niet door

De verhuiswagens stonden al klaar. De grootste logistieke operatie in Berlijn sinds de luchtbrug van de Geallieerden in 1948/1949 kon beginnen: de verplaatsing van vliegveld Tegel naar de nieuwe luchthaven van de Duitse hoofdstad, Berlin Brandenburg International.

Maar de opening daarvan, op 3 juni, is volkomen onverwachts en met ettelijke maanden uitgesteld. Officieel omdat de brandbeveiliging niet in orde is.

„We zijn hartstikke kwaad”, zei een aangeslagen Matthias Platzeck, premier van de deelstaat Brandenburg, gistermiddag op een persconferentie. De Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit, die eergisteren nog had bezworen dat de nieuwe luchthaven „gewoon op 3 juni” zou worden geopend, had een gezicht als een oorwurm en zweeg in alle talen.

Van de spreekwoordelijke Duitse Pünktlichkeit is bij de opening van Berlin Brandenburg International geen sprake, en dat kan Wowereit duur komen te staan. De luchtvaartmaatschappijen die het vliegveld aandoen, achten zich in hun planning gedupeerd en bereiden schadeclaims voor.

Berlijn had tot enkele jaren geleden drie vliegvelden: Tempelhof, Tegel en Schönefeld. Daarvoor in de plaats komt nu Berlin Brandenburg International, ook wel vliegveld ‘Willy Brandt’ geheten. Het miljardenproject moet de zorgwekkende economie van Berlijn een impuls geven. ‘Willy Brandt’ moet een draaischijf voor Midden- en Oost-Europa worden.

Hoewel de autoriteiten de afgelopen maanden steeds onderstreepten dat ze met de bouw op schema lagen, rezen steeds meer twijfels. Het aantal incheckbalies bleek te klein, water- en stroomleidingen lagen niet op hun plaats en bij de brandbeveiliging was van alles mis. Nu moet het openingfeest op 24 mei met prominente gasten worden afgezegd. Een nieuwe openingsdatum ligt nog niet vast. „In ieder geval pas na de zomer”, zo werd tijdens de persconferentie duidelijk. De blamage voor Berlijn is groot.